Muziek die de diepte ingaat, die de kern opnieuw wil benoemen. Dat is de conclusie die blijft na het beluisteren van ‘Contours’ van pianist/componist Rogier Telderman. De kern van zíjn muziek is het uitpluizen van details, evenwicht zoeken tussen compositie en improvisatie en die elementen in een knap groepsspel samenbrengen en blootleggen.

Rogier-Telderman_400Rogier Telderman wordt in die zoektocht bijgestaan door Guus Bakker op contrabas en Tuur Moens op slagwerk. Het trio is aan elkaar gewaagd en zet alles op alles om ook in het samenspel de individuele ideeën die er leven ineen te laten vloeien. En dat lukt, in elk van de negen eigen stukken van de leider.

Contours maakt duidelijk dat de componist Telderman denkt en schrijft als een pianist. Hoewel de piano zeker niet de bovenhand voert, zijn het toch de lijnen die Rogier Telderman ermee uitlegt, die blijven hangen. Ze bewegen zich tussen wat de pianotraditie in de jazz allemaal heeft uitgedragen, maar ook binnen het werk van klassieke componisten. Gelukkig is Rogier Telderman geen musicus die het met veel woorden denkt te moeten zeggen. Zijn afgewogen gebruik van het notenmateriaal maakt dat de bijna vijftig minuten die Contours biedt, nergens vervelen.

Rogier Telderman is naar eigen zeggen niet op zoek naar vernieuwing. Buiten de vraag of dat nog wel lukt op dit punt in de muziekgeschiedenis, neemt het bij hem ook een hele druk weg. Je hoort aan alle stukken dat hij andere bedoelingen heeft, dat het hem om de schoonheid van muziek is te doen. En of die nu ligt in de hoek van improvisatie of compositie, dat maakt hem niets uit.

De andere kant van deze medaille is dat herkenbaarheid een stempel drukt op dit album. Contours onderscheidt zich niet echt van wat veel pianotrio’s doen. Het enige verschil zit hem in het verfijnde vakmanschap waarmee het trio het muzikale materiaal bewerkt en het subtiele in elkaar grijpen van piano, contrabas en slagwerk. En daar kun je in de wereld van de pianotrio’s best mee thuis komen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Rogier Telderman Trio – Contours
RM Records
www.rogiertelderman.com
www.rm-records.com

Rogier Telderman piano en composities
Guus Bakker contrabas
Tuur Moens slagwerk en percussie

Previous

Gunther Schuller verenigde jazz en klassieke muziek

Next

Tineke Postma winnaar van Buma Boy Edgarprijs 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook