Alt- en sopraansaxofoniste Tineke Postma is winnaar van de Buma Boy Edgarprijs 2015, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. De jury roemt haar techniek, lyriek, verrassende harmonische inzichten, originele composities en direct herkenbaar eigen geluid. Ook de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid typeren de in Heerenveen geboren musicus, aldus de jury.

Tineke Postma studeerde in in 2003 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze toog regelmatig naar New York waardoor ze voet aan de grond kreeg in het mekka van de jazz. Amerikaanse topmusici als Geri Allen (piano), Terri Lyne Carrington (drums) en Esperanza Spalding (bas) speelden met haar. Samen met haar voormalige mentor, altsaxofonist Greg Osby, is zij leider van de groep Sonic Halo. Ook met haar Nederlandse groepen, zoals het Tineke Postma Quartet, treedt ze natiionaal en internationaal op. Postma heeft diverse prestigieuze muziekprijzen op haar naam staan. Ze bracht zes albums uit.

foto Gemma van der Heyden
foto Gemma van der Heyden

Nog twee passages uit het juryrapport: …. zowel op alt- als sopraansaxofoon is haar toon klip en klaar, direct en zonder opsmuk. In haar bagage is geen plaats voor clichés, fratsen of mooidoenerij, ze kiest haar noten zorgvuldig en heeft daarbij een bijzonder gevoel voor melodie en harmonie.

Een verdere constante in de loopbaan van de saxofonist is dat zij een uitstekende bandleider is…… Vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau.

Onderdeel van de Buma Boy Edgarprijs prijs is een door Tineke Postma zelf samen te stellen concertavond op 9 december 2015 in het Bimhuis in Amsterdam. Bij die gelegenheid zal haar de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. De concertavond wordt uitgezonden in VPRO’s Vrije Geluiden op Radio 6.

De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt ‘aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek’. De prijs werd in 1963 in het leven geroepen als Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Anton Goudsmit (2010), Ferdinand Povel (2011), Yuri Honing (2012), Oene van Geel (2013) en Jeroen van Vliet (2014).

De jury van de Buma Boy Edgarprijs 2015 bestaat uit Micha de Kanter (geluidstechnicus Mideka Music Recording), Willem Kniknie, (directeur MuziekPodium Zeeland, programmeur International Jazz Festival Middelburg), Nicolle Leenhouwers (programmeur ProJazz, Jazz070 en Cutting Edge Jazz Festival, Den Haag), Niels Nieuborg (programmeur North Sea Jazz Club, Amsterdam) en Cees van de Ven (journalist/fotograaf Draaiomjeoren.com, programmeur JazzCase, Neerpelt, België)

www.bumaboyedgarprijs.nl

Previous

Rogier Telderman Trio zoekt het vooral in schoonheid

Next

‘Ripples’ van Stephanie Francke vertoont weinig rek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook