We schreven het al eerder: een solo-album van een jazz(musicus) is een riskante aangelegenheid. Hij of zij moet zeker van zijn zaak zijn wat betreft het eindresultaat, anders is mislukking het resultaat. Zangeres Sanne Rambags bracht ‘Sonna’ uit, een grammofoonplaat met vijfentwintig (korte) stukken en de uitkomst is betoverend. JazzNu verzorgt deze week een Sanne Rambags Driedaagse. Dit is het tweede deel.

De zangeres durfde het aan om geheel in haar eentje bezit te nemen van een Brabantse kerk om daar haar creatieve geest uit te storten voor een album dat zij Sonna titelde. De vijfentwintig stukken zijn stemimprovisaties, van de allerbeste kwaliteit. Sanne Rambags zingt ze in een fantasietaal en waar zij taal achterwege laat, komt het slechts aan op klanken. En daar dient zich de crux aan: hoe krijg je het voor elkaar om op twee plaatkanten spanning en avontuur op te lepelen?

Sanne Rambags is het gelukt: nergens zakt de muziek in, haar in daden omgezette fantasie maakt dat zij zich de ene keer manifesteert als stemkunstenares, om andere keren aan haar stem niet vermoede klanken te ontlokken. Hetzelfde als sommige instrumentalisten, zoals saxofonisten en trompettisten dat voor elkaar krijgen. Juist die buigbaarheid in Sanne Rambags stem tilt Sonna naar een ultiem niveau. Zeker niet in de laatste plaats omdat zij elke vezel van haar stembanden beheerst, daar oneindige oefeningen op heeft toegepast en zodoende een vocale techniek heeft ontwikkeld die tot onvermoede klankexercities leidt.

Van Sanne Rambags, die in 2017 afstudeerde aan (toen) Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en wier carrière nadien als een komeet van start ging, is bekend dat de natuur in zijn vele verschijningsvormen voor haar inspiratie vormt om haar kunstenaarschap in muziek om te buigen. De lieflijkheid die zij als mens tentoon spreidt, vertaalt zich in haar muziek. Zij stáát voor de stijl die zij heeft ontwikkeld. En als haar dan wordt verweten dat die stijl nauwelijks of niet naar nieuwe impulsen zoekt, dan trekt zij zich daar niets van aan. Je kunt immers verwachten dat haar zo sterk ontwikkelde creativiteit het vervolg op haar artistieke weg vanzelf bij nieuwe tussenstations brengt.

Sonna bevat muziek die naar oneindige ruimten en eeuwigheid reikt. Zij onttrekt zich aan de jachtige maatschappij anno 2021 en schept een eigen universum. Waar het goed toeven is, waar rust en bezinning heersen en waar de universele kracht die de natuur al vanaf het ontstaan van de aarde kenmerkt, zachtjes en liefdevol in Sanne Rambags’ muziek is neergelegd. Zijzelf gaat daarin voorop. De enige compositie die op Sonna onze taal bevat is het openingsstuk At Great Height. Eén alinea omvat wellicht haar concept in een handvol woorden als zij zingt:

There is a reason why all things happen

We can move with these little faiths fluently

They reveal wisdom and clarification

The strength to choose is on meRINUS VAN DER HEIJDEN

 

SANNE RAMBAGS
SONNA

Sonna Records

Sanne Rambags – stem

 

WWW . SANNE RAMBAGS . COM

WWW . SONNA RECORDS . COM

Previous

Centrale rol Sanne Rambags in project Murakami bij Ikarai

Next

Met Mudita kun je nauwelijks dichterbij de natuur komen

Lees ook