Sanne Rambags als deel van een groter muzikaal geheel, Sanne Rambags als solo-artieste en Sanne Rambags als wezenlijk element in een triobezetting. JazzNu zet de zangeres in het zonnetje met een Sanne Rambags Driedaagse. Dit is het derde en laatste deel, met de bespreking van de cd ‘Nature of the Netherlands’ van het trio Mudita.

De stemkunst van Sanne Rambags is gebiedend. Haar concept, de intensiteit waarmee zij haar vocale mededelingen brengt en haar voordracht maken dat zij in alle gevallen de aandacht vooral naar zichzelf trekt. Je geeft het eventuele begeleiders dan maar te doen om zelf ook uit hun schulp te kruipen. Dat dit lukt is talloze malen te zien en te horen geweest in het trio Under The Surface met Joost Lijbaart en Bram Stadhouders. Maar dat het daar lukt is geen garantie dat er binnen andere formaties ook sprake kan zijn van balans tussen de groepsleden én Sanne Rambags.

Bij Mudita, een trio met de zangeres, trompettist Koen Smits en toetsenist Sjoerd van Eijck is eveneens sprake van een perfect werkende evenwichtsbalk waarop de drie musici balanceren. Met in hun handen muzikaal materiaal dat een specialistische behandeling behoeft. Sanne Rambags namelijk haalt haar inspiratie voornamelijk uit de natuur, met Scandinavische landschappen voorop. Dat resulteert in muziek die mijmerend is, vol stiltes, sfeer scheppend, onvoorspelbaar, traag voorwaarts kabbelend en zich afspelend binnen tamelijk vast uitgezette kaders. Sanne kan dat allemaal wel leuk vinden, maar de mensen om haar heen moeten op exact dezelfde lijn vertoeven.

Mudita bestaat in tegenstelling tot Under The Surface uit generatiegenoten. Jonge musici van wie je wellicht mag verwachten dat hun muzikale ideeën gemakkelijk met elkaar lijnen. Met Nature of the Netherlands, de jongste cd, zijn drie geesten aaneen gesmeed die elkaar aanvullen en versterken en daardoor volledig in elkaar opgaan. De onaardse klankenstroom van Sanne Rambags’ stem verglijdt in de etherische klanken van trompet, piano en fijnzinnige elektronica en daarmee wordt één doel bereikt: de natuur van Nederland in zestig minuten muziek wonderwel uitdrukken.

Nature of the Netherlands is namelijk opgebouwd rond de eenentwintig Nationale Parken die Nederland rijk is en deel uitmaakt van een overkoepelend project van Staatsbosbeheer, het Nationale Parkenbureau en EMS FILMS. Het project heeft alles te maken met het nationale themajaar 2021 Ode aan het landschap. Een kolfje naar de hand derhalve van Sanne Rambags die met haar voorliefde nauwelijks dichter bij de natuur kan komen.

De eenentwintig parken vertegenwoordigen evenzovele muzikale landschappen. Of je nu de karakteristieken hoort van de Sallandse Heuvelrug, de Biesbosch, de Loonse en Drunense Duinen, Zuid-Kennemerland of Schiermonnikoog maakt niets uit. Iedere luisteraar bepaalt dat voor zichzelf, want op allerlei plekken waait de wind, heerst stilte, kreunen of fluisteren de bomen. Elk van de composities op Nature of the Netherlands heeft zijn eigen verhaal en samen vormen ze een klankeenheid die een lieftallig verzoek overbrengt aan de luisteraar: neem hier de tijd voor, zet een koptelefoon op en onderga de natuur zoals je nog niet eerder hebt meegemaakt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

In het najaar gaat Mudita toeren. Voorlopige speellijst: 

6-9 Paradox Tilburg
14-11 November Music Den Bosch (met Marilyn Mazur)
2-12 Nieuwe Kerk Den Haag
17-12 LantarenVenster Rotterdam
8-1 Bimhuis Amsterdam
15-1 Muziekgebouw Eindhoven

 

MUDITA
NATURE OF THE NETHERLANDS

Zennez Records

Sanne Rambags – zang, percussie en teksten
Sjoerd van Eijck – piano, toetsen en percussie
Koen Smits – trompet, percussie en effecten

 

WWW . ZENNEZ RECORDS . COM

WWW . SONNA RECORDS . COM

Previous

Sanne Rambags schept haar eigen universum

Next

Doppler Trio brengt ode aan ontwikkeling Moeder Aarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook