Het culturele leven komt weer op gang en de eerste levenstekens daarvan zijn hoopgevend. De gedwongen sabbatical heeft de musici tot reflectie aangezet, en de rust heeft geleid tot een nieuwe stroom van muzikale ideeën. Vocalist Sanne Rambags lijkt zelfs een totaal andere weg te zijn ingeslagen. JazzNu verzorgt deze week een Sanne Rambags Driedaagse. Dit is het eerste deel.

Bas ten Berge, Sanne Rambags, Julian Schneemann en Tessel Hersbach tijdens hun concert in Paradox.
Bas ten Berge, Sanne Rambags, Julian Schneemann en Tessel Hersbach tijdens hun concert in Paradox.

In het afgelopen jaar heeft Sanne Rambags niet alleen een ingetogen solo-album gemaakt, maar heeft ze haar visie op muziek vorm gegeven door een eigen muzieklabel, SONNA, te beginnen waar ze kunstenaars van verschillende disciplines die door natuur, avontuur en stilte worden geïnspireerd, een podium biedt. In dat beeld past ook haar samenwerking met de groep Ikarai.

Contrabassist Camiel Jansen en schrijver Frank Siera hebben zich laten inspireren door het boek Kafka op het Strand  van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Murakami noemt zijn boek een ‘ode aan de muziek’. De muziek van Jansen is een ode aan Murakami. Kafka op het Strand is een mythisch droomverhaal waarbij de schrijver diep in zijn bewustheid is gedoken. Een droom die werkelijkheid is geworden.

Tessel Hersbach, Camiel Jansen en Yanna Pelser gaven met project 'Murakami' mede vorm. 
Tessel Hersbach, Camiel Jansen en Yanna Pelser gaven met project ‘Murakami’ mede vorm.

Muziek speelt een grote rol in het leven van Murakami, zelfs zo dat trombonist Curtis Fullers Five Spot After Dark de inspiratie voor zijn latere nouvelle After Dark is geworden.  En katten niet te vergeten. Katten zijn diens grote liefde en katten spelen een belangrijke rol in het boek en ook in de muziek van Ikarai. Stel je voor dat je een kat bent zegt Murakami en Sanne zingt ‘I’m nothing yet, I’m a nothing cat, make me feel and real’ en in Cool Cat ‘I’m a full grown cat now’. Mooie teksten van Siera die het gevoel van Murakami vangen in ‘What is real, what is right, what is a dream, what is a night’.

 

Sanne Rambags vervult een centrale rol in project 'Murakami'.
Sanne Rambags vervult een centrale rol in project ‘Murakami’.

In dit bijzondere project vervult Sanne Rambags een centrale rol. Zij zingt, declameert, fluistert en schreeuwt de teksten uit. Alles bloedzuiver. Camiel Jansen heeft in zijn muziek alles wat hem heeft beïnvloed, verwerkt. Zijn muzikale architectuur is opgebouwd met elementen uit de jazz, het klassieke strijkkwartet, jazz en poetry, spoken word en country&western. Alles listig met elkaar vervlochten als een origami.

Een beperkt aantal elementen is door hun combinatie verwerkt tot een complex geheel waarbij muziek is ontstaan die buiten zijn eigen grenzen treedt. Kijk niet gek op als The Andrew Sisters of Ierse volksliedjes langs komen, en als die samenvloeien met de door Bas ten Berge geprojecteerde droombeelden van katten en vissen.

Het project 'Murakami' is opgebouwd met elementen uit de jazz, het klassieke strijkkwartet, jazz en poetry, spoken word en country&western.
Het project ‘Murakami’ is opgebouwd met elementen uit de jazz, het klassieke strijkkwartet, jazz en poetry, spoken word en country&western.

Kafka op het Strand beleefde zijn verlate première in Tilburg en gaat tot eind juni door het land. Vanaf augustus zal Sanne Huijbregts de rol van Sanne Rambags overnemen en aan de muziek een andere droom toevoegen.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

IKARAI & SANNE RAMBAGS
MURAKAMI

Paradox, Tilburg, 11 juni 2021

Sanne Rambags – zang
Tessel Hersbach – viool
Yanna Pelser – altviool
Bence Huszar – cello
Camiel Jansen– contrabas, mandoline
Julian Schneemann – piano
Jeroen Batterink – drums
Bas ten Berge –visuals

 

WWW . SANNE RAMBAGS . COM

WWW . IKARAI . COM

Previous

Rik van den Bergh imponeert op baritonsaxofoon

Next

Sanne Rambags schept haar eigen universum

Lees ook