Een samengaan van altviool, trompet en fluiten. Kom er maar om! En laat die drie vreemdelingen – voor elkaar – vrijelijk hun gang gaan. Dan kom je uit bij het bijzondere album ‘Dropping Stuff and Other Folk Songs’ dat je als luisteraar meeneemt op een trip die via kronkelige, haast onbegaanbare paden naar 45 minuten puur luistergenot voert.

Het besluit om met z’n drieën een album op te nemen lag er al langer. Altvioliste Ig Henneman, trompettiste Jaimie Branch en fluitiste Anne La Berge kwamen uit bij Dropping Stuff and Other Folk Songs, waarvoor zij gedrieën de acht stukken schreven. Het project kwam in een stroomversnelling, toen Mike Panico vroeg het album, dat begin december 2018 was opgenomen in Splendor in Amsterdam, in de daarop volgende zomer bij hem uit te brengen.

Dat gebeurde. Mike Panico, mede-oprichter en mede-eigenaar van het Amerikaanse platenlabel Relative Pitch Records is een grote naam in de piepkleine wereld van avant-garde jazz en het free-improv-milieu. Maar Panico maakte het niet meer mee. Hij pleegde begin oktober 2018 zelfmoord, Dropping Stuff and Other Folk Songs kwam uit in de zomer van 2019. Uiteraard als een eerbetoon aan Mike Panico.

Dropping Stuff and Other Folk Songs is een cd die naadloos past in de lijst van zeventig albums die Relative Pitch Records tot nu toe uitbracht. En daardoor eveneens een logische plek krijgt bij Wig Records, het platenlabel van Ig Henneman en Ab Baars, dat qua credo dicht tegen zijn Amerikaanse tegenhanger aanleunt.

Ig Henneman, Jaimie Branch en Anne La Berge gaan onbekommerd hun gang en laten ten overvloede horen hoe prachtig vrije improvisaties uitpakken, mits ze aan ongebonden geesten zijn ontloken. De vrijheid van de drie uitvoerders is grenzeloos, trekt zich niets aan van beperking in opvattingen of in de mogelijkheden van hun instrumenten. Voorzichtigheid is hier uit den boze, die is ingeruild voor standvastigheid, voor een drievoudige blik die zegt: zo willen wij het. En zo doen ze het ook.

In een wereld waarin de vrije mens steeds meer beperkingen dreigen te worden opgelegd, klinken soms stemmen op die melden dat vrije improvisaties zijn voorbehouden aan de ongebonden jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Dat is natuurlijk onzin. De mens wordt in vrijheid geboren en zij die na hun komst op aarde die vrijheid koesteren en cultiveren, hebben het nog altijd zeer voor het zeggen.

Op Dropping Stuff and Other Folk Songs worden daar acht saillante staaltjes van opgediend. Waardoor je de inhoud als pure luistermuziek kunt karakteriseren. Mits je de beperkingen van de huidige maatschappij naast je neer kunt leggen. Dan zul je na het beluisteren van deze zo intensieve muziek bemerken, dat een deel ervan naar de achtergrond is gedrongen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

IG HENNEMAN – JAIMIE BRANCH – ANNE LA BERGE
DROPPING STUFF AND OTHER FOLK SONGS

Relative Pitch Records/Wig Records

Ig Henneman – altviool
Jaimie Branch – trompet
Anne La Berge – fluiten

RELATIVE PITCH RECORDS

WIG RECORDS

 

Previous

Ties Mellema schept een nieuwe wereld voor zichzelf

Next

Flin van Hemmen herijkt met dubbel-cd het begrip tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook