Wie tijdens de voorbije passietijd de voorstelling ‘De Mattheus Passie’ van Tango Extremo heeft bijgewoond, heeft kunnen merken dat dit gezelschap het pure verschijnsel tango achter zich heeft gelaten. Wie Tango Extremo wat nauwkeuriger heeft gevolgd, concludeerde al eerder dat de groep zich breder heeft gespecialiseerd. Zuid-Amerikaanse en Caribische muziek is gaandeweg tot het repertoire gaan behoren. Voorbeelden daarvan zijn vastgelegd op de nieuwste cd ‘Havana’.

HAVANA-400Het album bevat muziek uit Argentinië en van Cuba. Om preciezer te zijn: uit Buenos Aires en Havana. Twee havensteden, van oudsher smeltkroezen van invloeden op cultuur en maatschappij. Tango Extremo ontdekte dat de twee steden evenveel overeenkomsten hebben. Die vroegen erom te worden gecombineerd, zo stelt het ensemble. Dus wordt de luisteraar van Havana getrakteerd op – uiteraard – tango, maar ook danzón en charanga. En daarmee raakt Tango Extremo zijn uitgangspunten, het samenbrengen van allerlei stijlen zoals jazz en andere improvisatiemuziek en zelfs klassieke muziek.

Havana bevat twaalf stukken, die gedrenkt zijn in de zon van Argentinië en Cuba: vrolijke, tot dansen uitnodigende muziek van Latijnse componisten. Daar zitten bekenden tussen: Compay Segundo met zijn wereldberoemde Chan Chan bijvoorbeeld. Maar ook het vermaarde Habanera y Toreador van Georges Bizet en Carnaval de Buenos Aires van Gustavo Mozzi. Voor velen waarschijnlijk een feestje van herkenning, voor anderen een aangename kennismaking met ongecompliceerde klanken die lang kunnen nadenderen.

Speciaal voor dit album nodigde Tango Extremo de bekende percussionist Gerardo Rosales uit. Die drukt een vet, maar aangenaam stempel op de muziek. Dat doen ook de gasten, de vocalisten Yumarya Grijt en Eduardo Alfonso, alsmede pianist Carlos Matos en contrabassist Samuel Ruiz. De muziek van Tango Extremo wordt er wederom een andere richting mee in gedwongen en dat leidt tot nieuwe muzikale verrassingen. De viool van bandleidster Tanya Schaap en de sopraansaxofoon van Ben van den Dungen blijven weliswaar leidend, maar de nieuwe mogelijkheden die de gastmusici inbrengen, laten horen hoe Tango Extremo telkens een nieuwe weg zoekt en vindt. In dit geval dus die naar Buenos Aires en Havana, waarbij opvalt dat de nadruk ligt op de Cubaanse cultuur. Maar daarom draagt dit album waarschijnlijk ook de titel Havana.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Tango Extremo – Havana
Jazz & Worldmusic Agency
www.tangoextremo.com
www.jwajazz.nl

Tanya Schaap – viool
Ben van den Dungen – sopraansaxofoon
Hans van der Maas – accordeon
Rob van Kreeveld – piano
Alessio Bruno – contrabas
Gerardo Rosales – percussie
Gasten:
Carlos Matos – piano
Samuel Ruiz – contrabas
Yumara Grijt – zang
Eduardo Alfonso – zang

 

Previous

Ilja Reijngoud verbindt jazzfans en vluchtelingen

Next

Marutyri groovet, rolt en kruipt door alle muziekstijlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook