De klassieke Hammondorgel-trio’s uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn de inspiratiebron voor een betrekkelijk nieuw Nederlands jazztrio. De musici die The Preacher Men bevolken deel je niet bij voorbaat in bij de muziek van Bill Doggett, Jimmy McGriff, Jack McDuff, of de bekendste exponent: Jimmy Smith. Hun achtergrond is anders, maar de manier waarop zij zich in deze swingende tak van de jazz hebben ingegraven, verdient diep respect.

preaching_400 Tenorsaxofonist Efraïm Trujillo, Hammondorganist Rob Mostert en slagwerker Christ Strik zijn die Preacher Men. De predikers die de muziek die in voornoemde periode vooral werd gespeeld in clubs en bars, nieuw leven inblazen. En er een nieuwe generatie mee laten kennismaken, dat is misschien nog wel het mooiste van dit kleurrijke initiatief. De muziek van Hammond-orgeltrio’s werd gekenmerkt door diverse sferen, waaraan altijd de blues en de rhythm&blues ten grondslag lagen. De heren van destijds namen de tijd om hun muziek uit te leggen middels langgerekte soli, The Preacher Men denken er precies hetzelfde over. Hetgeen intrigerende muziek oplevert.

Lover Man, de compositie die de grootste bekendheid kreeg door de vertolking van Billie Holiday opent de cd Preaching Out Loud en daarmee wordt meteen de eerste verrassing gepresenteerd. Waar Lester Young bij Billie Holiday de gaatjes vulde, doet de Hammond B3 van Rob Mostert dit bij Efraïm Trujillo. Het geheel doet even wereldvreemd aan, maar The Preacher Men sleuren je gewoon de swing in, die de gehele cd kenmerkt.

Het album bevat acht stukken, waarvan drie van de hand van Efraïm Trujillo, een van Rob Mostert en een van alle drie. Dit eigen triostuk Stricks Tricks is door zijn groove een handreiking naar het heden. De andere drie zou je klassiekers kunnen noemen, waarvan het voornoemde Lover Man en The Show Has Begun van Horace Silver het verleden de grootste eer aandoen. I Want A Little Girl van Murray Mencher en Billy Moll is het archetype van een compositie voor een Hammondorgel-trio. Het is een slepende blues, waarvan het langzame tempo je misschien verhindert de dansvloer op te stappen, maar de uitvoering van Trujillo, Mostert en Strik je in je binnenste heftig laat swingen.

Preaching Out Loud is een prachtplaat, waarop de Hammond B3 zijn vleugels soms beschermend over de muziek uitspreidt, maar haar anderzijds als een elegante hakbijl te lijf gaat. Chris Strik is hier op zijn best: hij krijgt het voor elkaar in zijn eentje een ritmesectie te vormen. Omdat zijn drumstel niet alleen uit trommels en bekkens lijkt te bestaan, maar ook de rol van een contrabas moeiteloos uit zijn slagwerk lijkt te rollen. Alleen al dit aspect toont het vakmanschap van Strik. En Efraïm Trujillo? De ene keer lift hij mee op de zachtaardige kant van het Hammondorgel, om daarna de Texas Tenor-traditie van musici als Illinois Jacquet of Buddy Tate verschroeiend door de muziek te mengen.

The Preacher Men zorgen ermee voor een prachtig nieuw oud geluid.

RINUS VAN DER HEIJDEN

The Preacher Men – Preaching Out Loud
In Ovation Music
www.preachermen.com

Efraïm Trujillo – tenorsaxofoon
Rob Mostert – Hammond B3 orgel
Chris Strik – slagwerk

Previous

Podium Trio in het heden: beter dan dit is er niet

Next

Esther en Mateusz hebben met cd gevonden wat ze zochten

1 comment

  1. Gisteren, 18 februari, een verpletterend optreden meegemaakt van deze drie topmucisci, in ‘de Fermerie’ in Deventer. Het swingde de pan uit. Efraïm loofde de sfeervolle lokatie en zei na afloop: “Het Deventer publiek weet hoe het een feestje moet bouwen”. Chris Strik vertelde over het nieuwe album dat wordt opgenomen in de Abbey Road studio’s. Dat belooft wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook