Piano, contrabas en slagwerk. De ingrediënten voor het zogeheten klassieke jazzpianotrio. Deze kwalificatie geldt echter niet voor het Mwendo Dawa Trio, dat aan piano en contrabas elektronica toevoegt. En wat je dan voor een eindresultaat krijgt…

Silent Voice is de titel van de nieuwe cd van het Mwendo Dawa Trio uit Zweden. Een versluierende naam voor de inhoud van het album, want het heeft pas met stilte te maken als je er actief naar op zoek gaat. De drie musici mogen dan wel uit de traditie van het pianotrio beginnen, op de achtergrond hoor je al de elektronica, die zeker ook wel eens de stilte overstijgen. Ze tillen het geijkte patroon echter ver uit boven wat we gewend zijn en veroorzaken gaandeweg een amalgaam van vrije improvisaties. Dat muzikale onderzoek leidt zeker naar een verrassend nieuw concept voor dit soort trio’s.

Al in het tweede stuk Bass Naging neemt pianist Susanna Lindeborg de teugels in handen. Vrij en frank dartelend over de pianotoetsen wordt achter haar spel de doos met elektronica geopend. Die mondt uit in het geluid van een tenorsaxofoon, maar breidt verderop de ongekende mogelijkheden die de elektrische gereedschapskist biedt uit naar nieuwe vergezichten.

Het Mwendo Dawa Trio zoekt al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat het concept van dit Zweedse ensemble is geworteld in de mengeling van jazz, vrije improvisaties, eigentijdse gecomponeerde muziek en elektro-akoestische muziek. Het mag wellicht vreemd klinken, maar binnen deze elementen houdt het Mwendo Dawa Trio lyriek altijd in de gaten. Mwendo Dawa is Swahili voor: de weg naar een speciaal doel. In voornoemd opzicht kunnen de bedoelingen van het trio niet beter worden omschreven.

Silent Voice is de opvolger van het zes jaar geleden verschenen Mwendo Dawa Music. Het trio nam de muziek voor de jongste cd op in 2017, als een eerbetoon aan de in december 2015 overleden co-leader en mede-oprichter Ove Johansson. Je zou Silent Voice daarom kunnen zien als een rouwkaartje: de experimenten verdiepen zich waar dat nog mogelijk is, de rouw om de gestorven kompaan is door de muziek geweven en hoe mooi kan het dan zijn dat lyriek hier open en bloot over de twaalf stukken wordt gedrapeerd. Het eerbetoon wordt gecomplementeerd, doordat vier composities van Ove Johansson zijn.

Knap is hoe de elektronica een evenredig aandeel opeist naast de inbreng van de akoestische instrumenten. Het is daarom niet of/of. Wél een effectieve uitbreiding van een klassieke jazzbezetting met eigentijdse én alleszins verantwoorde elementen om tot nieuwe vormen te komen. Het Mwendo Dawa Trio is daar glansvol in geslaagd.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Mwendo Dawa Trio – Silent Voice
LJ Records/Naxos Sweden

Susanna Lindeborg– piano en elektronica
Jimmi Roger Pedersen– contrabas en elektronica
David Sundby– slagwerk

www.lj-records.se

Previous

Chinese luit inspiratie voor trompettist Michael Simon

Next

Ben Sluijs Quartet opereert ver boven middelmaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook