De muziek op het album ‘Mind’s Eye’ van Kika Sprangers en haar ensemble is geruststellend, nergens urgent. Haar geestesoog zag een muzikaal landschap dat overwegend getekend wordt door veel golvende, lange lijnen. Een arcadisch landschap met onmetelijke groene weiden en velden vol bloemen. In die lange lijnen versmelten zang en sopraansaxofoon vaak in een romantisch klankbeeld. Zelden of nooit een wanklank.

Het lijkt erop dat de composities voor de cd Mind’s Eye die aan het geestesoog van Kia Sprangers ontsproten, sterk geënt zijn op de zang en stijl van Anna Serierse. Sprangers ondersteunt haar zangstijl heel direct met haar spel op sopraansax en altsax. In haar solo’s is Kika Sprangers ook voornamelijk lyrisch. In een nummer als Mirage zijn Serierse en Sprangers de luchtspiegeling van elkaar en klinkt de muziek geen moment verwarrend zoals een zinsbegoocheling zou kunnen zijn.

Slechts in het nummer Placebo komt het ensemble even los van het arcadische en verstilde. Het is een pittig nummer waarin slagwerker Willem Romers zijn kwaliteiten bewijst. Het hele album door legt deze slagwerker met mooie roffels en precieze accenten een tapijt onder de nummers. Behalve Romers zijn ook pianist Koen Schalkwijk en contrabassist Allessandro Fongaro voornamelijk in dienst van saxofonist Kika Sprangers en zangeres Anna Serierse.

Pianist Schalkwijk krijgt gelukkig wel de ruimte in het eerste stuk, het titelnummer Mind’s Eye en in het laatste nummer Mind’s Eye Echo. Prachtig toucher heeft die man op piano. Op elektrische piano, een Wurlitzer, komt hij aan bod in het nummer Building Castles In The Air.

Geestesoog, luchtkastelen en luchtspiegelingen (Mirage), een nepmiddel, de subjectieve waarneming van de schilder in A Picture Paints A Thousand Words, weerschijn in Refelections, zo wil Kika Sprangers op haar album Mind’s Eye de luisteraar meenemen in haar imaginaire, muzikale landschap. Een landschap dat je vervoert van de meestal harde werkelijkheid van alledag. Daarin is ze geslaagd.

Heel aardig, als aanvulling op de cd, is de ongeveer 25 minuten durende video, live opgenomen in Tivoli Vredenburg. In deze registratie zie je onder meer de stukken Film Noir en A Picture Paints A Thousand Words. Het mooie is dat de muziek met beeld beter je aandacht vangt dan strikt alleen geluid. Vaak is het omgekeerde waar.

JAN BOL

KIKA SPRANGERS

Mind’s Eye

ZenneZ Records

Kika Sprangers – alt- en sopraansaxofoon
Anna Serierse – zang
Koen Schalkwijk – piano, elektrische piano
Alessandro Fongaro – contrabas
Willem Romers – slagwerk

www.kikasprangers.nl

www.zennezrecords.com

Previous

Bart van Lier (rondetijd 5.52,80)

Next

Sprangers, Fondse, Brinkmann brengen licht in Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook