Liefde voor de muziek verwacht je bij iedereen die een nieuwe plaat uitbrengt. Maar dat dit lang niet altijd blijkt, is een vaststaand gegeven. Bij slagwerker Vinsent Planjer echter zweet de liefde voor de muziek uit elke porie van zijn laatste cd THE COMPLETE FIRST SEASON. Allereerst uit de gekozen naam van zijn groep, Natural Selection. Die kwam tot stand door zijn keuze voor muzikale vrienden uit de verschillende ontwikkelingen die zijn carrière doormaakte. En voor Vinsent Planjer dus een heel natuurlijke selectie vormde.

Vincent-Planjer’s-Natural-Selection-–Voorts uit het gekozen materiaal, waarvan hij zich liet inspireren door – naar hij zelf zegt – “de fantastische televisieseries waar we tegenwoordig zo uitbundig op worden getrakteerd zoals HBO, Netflix en AMC”. De titel van de plaat en die van alle negen titels erop verwijzen naar die series. Even liefdevol kwam de inhoudelijke invulling van deze opmerkelijke cd tot stand. De negen eigen stukken zijn alle van de hand van de slagwerker, die zich op The Complete First Season voor het eerst in zijn lange loopbaan als bandleider en componist presenteert.

Vinsent Planjer laat zich vooral door niet-muzikale zaken inspireren, die hij dan in zijn composities en spel verwerkt. Hij zegt dat hij bij het schrijven van de negen stukken voor dit album werd getroffen door de ‘gouden eeuw’ van het televisiedrama waarin wij ons bevinden. Hij vertaalt die naar zíjn muziek, waarbij elk stuk zijn eigen klankkleur en karakter meekrijgt. Dat is op zich al een prestatie van jewelste.

Het verzorgen van die klankkleuren krijgt extra cachet door de instrumentatie van de cd. Vibrafoon én Fender Rhodes vormen een prachtcombinatie, waar de tenor- en sopraansaxofoon prachtig tussendoor kunnen glippen. Eigengereid en leidend, zoals je van Efraim Trujillo gewend bent. Rembrandt Frerichs – hier niet op piano – ziet kans nieuwe geluiden aan zijn Fender Rhodes te ontlokken; Miro Herak, die ook slagwerker is, voorziet de vibrafoon van een percussieve ondergrond, de het bij de kunstig uitgewerkte grooves wonderwel doet. Walking On Eggshells is daar een treffend voorbeeld van. En wat Guus Bakker op een basgitaar vermag? Luister naar Ain’t No One Can’t Get Got met een luie, uitgetrokken beat. Prachtig!

Op The Complete First Season is een imponerende mengeling van melodie en harmonie, van ritmes en tempi bijeengebracht. Met effectieve ruimtes voor improvisaties is een afgewogen geheel ontstaan, waar menig ‘beginnend’ componist zich de vingers bij zou aflikken.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Vincent Planjer’s Natural Selection
The Complete First Season
Eigen beheer

Vinsent Planjer – slagwerk
Efraim Trujillo – tenor- en sopraansaxofoon
Miro Herak – vibrafoon
Rembrandt Frerichs – Fender Rhodes
Guus Bakker – basgitaar

Previous

De vrolijke addertjes van Trio Oguz Büyükberber

Next

Yuri Honing pluist doodswens uit

Lees ook