Chris Thile

In het kader van hun tournee in Europa traden jazzpianist en componist Brad Mehldau en mandolinespeler/zanger Chris Thile in Amsterdam op. Twee uiteenlopende muzikale persoonlijkheden, verenigd in een ritmische en harmonische synergie die besprankelt, imponeert en verwondert. En twee musici die ook op het podium in spel, benadering en wederzijdse ruimte hun bewondering voor elkaar niet onder stoelen of banken steken.

De samenwerking tussen Mehldau en Thile kent een wat langere voorgeschiedenis. Al in 2011 speelden ze voor het eerst samen. Hoewel beiden in andere muziekwerelden actief zijn, hebben ze waardering en bewondering voor elkaars werk. En dat leidt tot een originele mix voor wat betreft repertoirekeuze en de uitvoering ervan.

Mehlau is sinds de jaren ’90 actief in de jazzwereld. Zijn pad kenmerkt zich door een start met klassiek jazztriowerk via een meer avantgardistische benadering van jazz, ook in samenwerking met anderen, naar een recente terugkeer naar de oervorm van het klassieke jazztrio (bijvoorbeeld op het album Blues And Ballads). En die ontwikkeling en benadering vormt een uitstekende basis om nu met Thile op tournee te gaan.

Brad Mehldau

MANDOLINE

Thile zingt en speelt mandoline, een instrument dat hij met verve bespeelt, vooral binnen de bluegrass en roots music. Binnen die stromingen schuwt hij het experiment niet, speelt veel in verschillende samenstellingen en mag daarbinnen als trendsetter worden bestempeld.

Deze musici vinden elkaar in een gemeenschappelijke liefde voor Bach en voor The Beatles. Krachtige melodische lijnen, subtiele harmonieën, herkenbare en toegankelijke ritmiek in een spannende en tegelijkertijd relaxte groove is het resultaat. Deze avond wacht een uitverkochte grote zaal in Paradiso in spanning op wat er gaat komen.

Vanaf de allereerste noot is duidelijk dat dit een bijzonder concert gaat worden. We zien een introverte, geconcentreerde Mehldau, vaak met gesloten ogen op een ogenschijnlijk te laag pianokrukje een prachtige basis vormgeven, waarbinnen de harmonieën en ritmiek van Thile’s mandoline versmelten. Daarnaast beroert de laatste met zijn stem de emoties van de aanwezigen.

Brad Mehldau en Chris Thile

Bijzonder aan deze synergie is dat het op alle momenten werkt. Wanneer de gekozen stukken vragen om een open en transparante invulling klinkt het geheel betoverend. En datzelfde geldt ook voor de meer dynamisch en ritmisch ingevulde delen van het concert. Een aardig detail is dat we Mehldau ook horen zingen om bij twee stukken tweestemmige melodielijnen in te vullen.

EXTROVERT

Waar Mehldau de introverte persoonlijkheid is, belichaamt Thile de extroverte kant. Hij leeft zich uit tijdens het spelen van het repertoire, waarbij zijn mimiek en motoriek hand in hand gaan met de lading van het nummer. Ook de interactie met het publiek komt grotendeels van Thile. Beide musici krijgen met deze aanpak de handen veelvuldig en langdurig op elkaar.

Brad Mehldau en Chris Thile

Exemplarisch voor dit concert is de uitvoering van Noise Machine, een nummer dat Chris Thile schreef en nu als duo is uitgevoerd. Op het podium gaat het nummer leven, steken de musici elkaar aan voor wat betreft de dynamiek en samenspel en geven elkaar tegelijkertijd de ruimte om soli en zanglijnen perfect tot hun recht te laten komen.

En na al dit moois verzorgen Mehldau en Thile twee nummers als toegift, waarbij de uitvoering van Scarlet Town niet onbesproken mag blijken. Was het publiek al enthousiast over de muziek, deze uitvoering doet de zaal in vervoering raken en leidt tot het hoogtepunt van het concert. Dat vindt Mehldau ook wel en hij geeft aan dat het best fijn is om in Paradiso te spelen. Waarop ze besluiten om nog een toegift te verzorgen.

Brad Mehldau

ONVERGETELIJK

Mehldau en Thile maken hun reputatie tijdens dit concert meer dan waar. De invloeden van hun muzikale geschiedenis, gemeenschappelijke voorliefde en groot vakmanschap zorgen voor een onvergetelijke avond. Een uitgekiende repertoirekeuze met een prachtige opbouw van het concert completeren het beeld. Inspiratie, interesse voor en kruisbestuiving van muzikale grenzen en genres tussen beide musici leidt op deze avond tot een overtuigend geheel. Hopelijk gaat er in de toekomst nog meer van dit moois ontstaan, een goed verstaander begreep dat er een tweede album in de maak is.

WIKO VEENVLIET
Foto’s GEMMA  VAN DER HEYDEN

Brad Mehldau en Chris Thile
Paradiso Amsterdam, 11 november ’17

Brad Mehldau – piano en zang
Chris Thile – mandoline en zang

www.bradmehldau.com

 

Previous

November Music 2017 ware spoeling van de geest

Next

Avishai Cohen schrijft voor eerste maal filmmuziek

Lees ook