Soms ga je naar een optreden en halverwege besef je dat het voor de toehoorders ‘van buitenaf’ enigszins pretentieloos is. Een reden om er dan maar niet naar toe te gaan? Nee, maar meer geschikt als recept voor een ontspannen uurtje er tussenuit, om daarna ergens iets te gaan drinken in de stad. 

Jared Grant (l.) en Lady Shaynah Redan (2e l.). foto Piet Jan Hartman
Jared Grant (l.) en Lady Shaynah Redan (2e l.).

Zo stond deze avond de Codarts Big Band in de Eduard Flipsezaal,  een kleine bijzaal van De Doelen in Rotterdam, vooral bekend en gepresenteerd als De Flip. Met als publiekstrekkers Lady Shaynah Redan en Jared Grant. Waar de laatste vooral bekend is van zijn optreden in The Voice of Holland, heeft Lady Shaynah zoals ze meer bekend is in de muziekwereld, op andere wijze haar sporen verdiend. Zo is zij Rotterdams Muziekambassadeur 2015, was zij reeds driemaal genomineerd voor de Suripoku Award en speelt dit 22-jarig talent maar liefst piano, akoestische gitaar, drums, blokfluit en verschillende percussie-instrumenten. Naast uiteraard zang, waarvoor zij momenteel de Vocal-Jazzopleiding aan Codarts volgt.

Voorafgaand aan het opengaan van de zaal verzamelen zich opvallend veel ouderen beneden in de foyer. Maar ook redelijk wat studenten, en blijkbaar ouders van studenten die deelnemen aan het orkest. Bij het betreden van de zaal blijkt een van de oudere bezoekers zijn kans te wagen om te bedisselen dat het geluid niet te hard mag zijn. Helaas voor deze bezoeker, daar gaat de organisatie niet in mee. Zoals tijdens de inleiding gezegd wordt: “Funk heeft massa en geluid en zo gaan we het ook spelen”. Voor de oudere generatie zal het ongetwijfeld een ongewild feest van herkenning worden. Immers funk, en vooral soul, klassiekers uit de jaren zeventig en tachtig toen hun kinderen deze ‘herrie’ op de draaitafel legden, vullen de zaal vanavond.

Codarts Bigband
Codarts Bigband

Met negentien voornamelijk mannen is het orkest, herbenoemd als ‘Funk Big Band’, ruimschoots podiumvullend in deze zaal. Daar komen wat later Jared Grant, Lady Shaynah en drie zangeressen bij. Wat tot gevolg heeft dat het letterlijk dringen wordt ‘on stage’. Zolang de dansende zanger en zangeressen ongeveer dezelfde kant op bewegen gaat het goed, maar kleine botsingen zijn aan de orde van deze avond.

In de communicatie over de avond is vooral gesproken over ‘funk’,  maar gaandeweg het optreden blijkt de kreet ‘soul’ vaak meer voor de hand te liggen. Ongetwijfeld ingegeven door de twee gastartiesten die in dat genre beduidend meer bedreven zijn. Muziekstukken als Holy Ghost en soms bijna psychedelische funk vullen de zaal. Waarbij opvalt dat dit alles vooral gezien moet worden als vingeroefening voor de studenten aan het conservatorium van Rotterdam en Den Haag om podiumervaring op te doen. En aan hun familieleden, partners en vrienden te laten zien wat ze inmiddels aan vaardigheden hebben ontwikkeld.

Bandleider Ronald Kool
Bandleider Ronald Kool

AANJAGER

Waarbij Jared Grant en Lady Shaynah Redan duidelijk zichtbaar het meeste plezier aan deze avond beleven en als aanjager naar de andere zangeressen werken. Bij de meeste muzikanten en zangeressen is deze avond de spanning op de gezichten van afstand leesbaar. Terwijl Jared Grant nog even laat horen met de muziek van James Brown goed raad te weten en Lady Shaynah met ferme uithalen haar handtekening op deze avond plaatst. Na ruim een uur is de verlossing voor de studenten nabij. De meeste muzikanten zijn zichtbaar vermoeid, ze zijn het lange spelen (nog) niet gewend en toe aan wat te drinken. Bandcoach Ronald Kool laat met Everlasting Now van Prince het slotnummer inzetten, waarna met een korte toegift het optreden er op zit.

De ‘vonk’ is vanavond niet overgeslagen naar het publiek vanuit de muzikanten. Daarvoor waren de papieren waarvan gespeeld moest worden, nog veel te belangrijk voor de uitvoerenden. Ondanks dat bijna alle muzikanten wel een paar tellen roem vergaarden door de solo’s die iedereen wel ergens toebedeeld had gekregen. Ook de extra aangetrokken zanger en zangeres konden daar geen verandering in brengen. Zie het daarom vooral als onderdeel van de muziekopleiding waarbij de studenten leren samen spelen in een grotere setting en dat nu in het openbaar doen. Zonder pretentie voor de toehoorder, maar strak van de spanning voor de uitvoerenden.

tekst en beeld JAN PIET HARTMAN

Codarts Big Band
De Doelen Rotterdam, 15 april 2016

www.codarts.nl
www.ladyshaynah.com
www.jaredgrant.com

Codarts Funk Big Band met gasten:

Lady Shaynah Redan – zang
Jared Grant – zang

Previous

Plichtmatig JOC blijft met Dr. Lonnie Smith onder de maat

Next

Kris Bowers verlegt spelenderwijs grenzen jazz

Lees ook