Op de eerste avond van het Tokyo Jazz Festival ontmoette Eddy Westveer, ‘speciale verslaggever’ van JazzNu, in de kleedkamer van de Cotton Club platenbaas en producer van het Japanse label 55 Records Hiroshi Utsuno. Ze raakten in gesprek en Utsono nodigde Westveer uit om bij het concert van de Amsterdam Jazz Connection aanwezig te zijn. Het verslag hierover liet Eddy Westveer aan zijn schrijvende reisgenote Monique van der Lint.

In de elegante Cotton Club worden vrijwel dagelijks mooie concerten gegeven. Deze avond vinden we daar de Amsterdam Jazz Connection met als speciale gasten vocaliste Francien van Tuinen en gitarist Jesse van Ruller. De in Okinawa woonachtige drummer Sebastiaan Kaptein opent en introduceert de band in vloeiend Japans, waarna Francien van Tuinen de presentatie in het Engels overneemt en opent met de prachtige standard Detour Ahead gevolgd door That’s All, beide nummers van het album Cool Voice – Celebrating Rita Reys, een genre wat Van Tuinen goed ligt.

Joost Swart, Francien van Tuinen, Jeroen Vierdag, Jesse van Ruller en Sebastiaan Kaptein tijdens hun concert in de Cotton Club in Tokio. Foto Y. Yoneda
Joost Swart, Francien van Tuinen, Jeroen Vierdag, Jesse van Ruller en Sebastiaan Kaptein tijdens hun concert in de Cotton Club in Tokio. Foto Y. Yoneda

Van datzelfde album horen we meer stukken zoals het smaakvol uitgevoerde Tea For Two, Exactly Like You, Moon River, Get out of Town en het zonder begeleidend trio en in verrassend up-tempo uitgevoerde Everyting Happens to Me. Waarin de perfecte samenwerking tussen Van Tuinen en Van Ruller goed tot zijn recht komt en waarin de zangeres ook het scatten niet schuwt.

Van een heel andere orde zijn de stukken Falling en Lament, beide van het album Muzyka. Voor dit album liet Francien van Tuinen zich inspireren door een tekst van dichter/componist Boris Pasternak. Jesse van Ruller arrangeerde voor dit album stukken van onder andere Erik Satie, Robert Schumann en Johannes Brahms. Van Tuinen schreef hierbij haar eigen teksten. Hoewel deze stukken wellicht iets minder gemakkelijk in het gehoor liggen, weten de goed op elkaar ingespeelde muzikanten ook hiermee het publiek in vervoering te brengen en alles even sfeervol te houden.

FAVORIET

Van Tuinen brengt ook nog haar eigen compositie For Mary’s Eyes Only, zoals zij zelf zegt één van haar favoriete liedjes en ook één van de weinige waarin Jeroen Vierdag even kan schitteren met een funkachtige solo. Het trio Swart, Vierdag, Kaptein heeft een duidelijk dienende rol, waarbij Joost Swart opvalt door zijn subtiele begeleiding en prachtig ingetogen solo’s, waar je wel meer van zou willen horen. Het was een bijzondere ervaring om van deze kwalitatief hoge muziek van onze landgenoten te kunnen genieten midden in het bruisende Tokio onder het genot van een bijzonder kommetje sake.

MONIQUE VAN DER LINT

Amsterdam Jazz Connection featuring Francien van Tuinen en Jesse van Ruller
Tokio, The Cotton Club, vrijdag 9 september 2016.

Francien van Tuinen – zang
Jesse van Ruller – gitaar
Joost Swart – piano
Jeroen Vierdag – contrabas en basgitaar
Sebastiaan Kaptein – drums

www.cottonclubjapan.co.jp/en/

Previous

Spotify Sanne Rambags

Next

Pianiste Hiromi schittert op 'eigen' Tokyo Jazz Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook