In een goed gevuld Theater aan het Vrijthof in Maastricht was deze avond iets moois te beleven. Jazz Maastricht en het theater hadden de handen ineengeslagen om een gedurfde combinatie te presenteren.

Joshua Redman

De Amerikaanse tenorsaxofonist Joshua Redman, zoon van Dewey Redman, winnaar van de Thelonious Monk International Saxophone Competition en meervoudig Grammy Award-genomineerd, had ervoor gekozen om met een heel bijzondere formatie in Maastricht acte de présence te geven. Redman staat bekend om zijn vele spraakmakende samenwerkingen met onder andere The Bad Plus en met baanbrekende eigen formaties, zoals de Elastic Band, James Farm en het zeer gerespecteerde SFJAZZ Collective.

Voor zijn optreden in Maastricht stapte hij uit de comfortzone van zijn eigen projecten om de samenwerking aan te gaan met een jonge Luxemburgse formatie. Op een tournee in Frankrijk had hij het Reis/Demuth/Wiltgen Trio gehoord en was zo onder de indruk geraakt van hun muziek, dat hij vervolgens hun eigen composities met zijn eigen band ging spelen. De volgende logische stap was om samen met de jonge Luxemburgse formatie op tournee te gaan.

Paul Wiltgen

ANDER KLANKSPECTRUM

Joshua Redman staat erom bekend dat hij vaker zijn grenzen verlegt. Van experimenteel tot geworteld in de traditie – alles is bij hem mogelijk. Wat dit concert bijzonder maakte, was het feit dat Redman – normaal gesproken stevig geworteld in de Afro-Amerikaanse jazztraditie – ervoor koos om met een frisse Europese band een heel ander klankspectrum op te zoeken. Er werden uitsluitend eigen composities van het trio gespeeld, dat met zijn moderne, frisse en zeer harmonieus ingespeelde klank veel indruk maakte.

Landschappelijk breed uitgesponnen composities met repetitieve patronen op de piano werden gesteund door een zwaar aangezette en doorversterkte contrabas. Inventieve, altijd beweeglijke drums die vaak een ‘double feel’ suggereerden, zorgden voor afwisseling, beweeglijkheid en altijd attente accenten.

Joshua Redman schitterde als solistisch zwaargewicht, met zijn bekende slanke, door alle registers tot in onwaarschijnlijke hoogtes presente klank. Lyrisch, melodieus, virtuoos – hij trok alle registers open en gaf zich volledig in de overtuigende composities van het trio. Hij oogde ontspannen en bijzonder gemotiveerd in de solo’s, die hij met lange spanningsbogen tot op grote hoogte bracht.

Michel Reis

Hij werd hierin optimaal ondersteund door het gretige trio. Drummer Paul Wiltgen luisterde zeer attent, zette puntige accenten en begeleidde met gebalde energie. Contrabassist Marc Demuth was een altijd betrouwbaar sturend en harmonisch kompas met lyrisch-beweeglijke lijnen. Pianist Michael Reis was geenszins geïntimideerd door de solistische zwaargewicht Joshua Redman. Hij liet zich uitdagen tot boeiende, gevarieerde en zeer dynamische solo’s.

FLEXIBEL EN GELAAGD

De klank van het Reis/Demuth/Wiltgen Trio is modern, open, flexibel en gelaagd. Het roept associaties op met Gogo Penguin enerzijds en het trio van contrabassist Avishai Cohen anderzijds. Maar dan in een volledig eigen idioom. Verfijnd, flexibel en eigengereid zochten deze drie rasmusici samen hun eigen muzikale weg met Europese jazz uit één stuk. Met goed humeur en veel speelplezier daagden zij elkaar uit, gaven ruimte aan elkaar en zochten samen naar lyrische en energieke kleuren in de muziek. Een eensgezind zeer goed ingespeeld trio, dat veel indruk maakte.

Joshua Redman

Bijzonder om mee te maken hoe Joshua Redman zich onderdompelde in de uitdagende composities van dit aanstormende trio. Hij leek gretig en bevrijd, collegiaal op gelijke voet samenspelend met een jonge generatie, die ondersteunend en uitdagend een ideale tegenspeler bleek voor deze Amerikaanse saxofoonicoon.

Een knallende toegift voor een zeer enthousiast publiek sloot de avond in stijl af. De onwaarschijnlijk lijkende combinatie van musici van twee generaties en twee continenten zorgde voor een artistiek spannende en zwaar groovende jazzavond, vol vrijheid en plezier.

MATHILDE LÖFFLER
Foto’s JEAN SCHOUBS

Joshua Redman en Reis/Demuth/Wiltgen Trio
Theater aan het Vrijthof Maastricht, 12 maart 2018

Joshua Redman – tenor- en sopraansaxofoon
Michel Reis – piano
Marc Demuth – contrabas
Paul Wiltgen – drums

 

Previous

Purves en Lotz: met ‘Food Foragers’ lak aan conventies

Next

JazzFest verrast weer met veelzijdige programmering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook