We zouden het er eigenlijk niet meer over moeten hebben, maar het was saxofonist Kika Sprangers zelf die er steeds op terugkwam. Haar optreden met haar nieuwe kwintet in Paradox was niet langer het eerste optreden van een ‘releasetournee’ in het kader van haar nieuwe album ‘Mind’s Eye’ maar het voorlaatste. Een optreden dat door uitstel maanden later plaatsvond dan de bedoeling was.

Alessandro Fongaro, Kika Sprangers en Anna Serierse tijdens hun topconcert in Paradox.
Alessandro Fongaro, Kika Sprangers en Anna Serierse tijdens hun topconcert in Paradox.

Kika Sprangers presenteerde haar album in Paradox als het resultaat van een moeilijke tijd waarin vrijwel niets mocht en kon. Eerst in haar dooie eentje, vertelde ze, werkte ze aan een nieuw album in een uitgestorven Tivoli/Vredenburg waar ze als ‘artist in residence’ de ruimte kreeg om ongestoord te werken. Later werkte ze in duo’s samen met haar bandleden, improviserend aan schetsen voor haar nieuwe album. “Mind’s Eye is mijn visie op corona geworden en een ode aan de verbeelding”, zei Kika Sprangers.

Anna Serierse vormde door woordloos te improviseren samen met Kika Sprangers de blazerssectie.
Anna Serierse vormde door woordloos te improviseren samen met Kika Sprangers de blazerssectie.

Hoe iets slechts tot iets moois kan leiden zou je kunnen zeggen. Paradox zat vol met een publiek met veel jonge bezoekers dat gretig luisterde naar muziek die inlevingsvermogen en innerlijke rust vereiste. Want makkelijk is de bijzondere muziek die de sessies in Tivoli/Vredenburg hebben opgeleverd niet. Kika’s composities lijken redelijk simpel, maar hebben een diepgang en eigenzinnigheid die concentratie vereisen. In Paradox pakte dat perfect uit. Ademloos werd geluisterd, waardoor een bijzondere klik ontstond tussen musici en luisteraars die daarmee onderdeel werden van het optreden.

Alessandro Fongaro liet zijn contrabas diep ronken.
Alessandro Fongaro liet zijn contrabas diep ronken.

De composities en de muziek staan los van de Amerikaanse jazztraditie, maar de manier waarop het instrumentarium wordt benaderd staat met beide benen in de jazz. Die combinatie werd een meesterlijk palet van klankkleuren in composities die opgebouwd zijn uit impressionistische gevoelens. Swing speelt geen rol, sound des te meer. De diep ronkende contrabas van Alessandro Fongaro, de subtiele accenten van drummer Willem Romers en de altijd ter zake doende noten van Koen Schalkwijk op de piano en de Wurlitzer zijn essentieel, maar de ‘eye-catcher’ is toch de combinatie van de alt- en sopraansax met de stem van Anna Serierse.

De sopraansaxofoon van Kika Sprangers vloeide samen met sopraan Anna Serierse.
De sopraansaxofoon van Kika Sprangers vloeide samen met sopraan Anna Serierse.

Het kwintet werd aangekondigd als Kika Sprangers op saxofoon en Anna Serierse op stem. Een grappige verspreking leek het, maar exacter had het niet gezegd kunnen worden. Serierse vormde door woordloos te improviseren samen met Kika Sprangers de blazerssectie. Het geluid van de alt- en sopraansax mengde wonderbaarlijk met Serierse tot een frontlijn van elkaar aanvullende musici. De sopraan van Serierse vloeide samen met de sopraansax en vormde met de altsax een spannend en uitdagend contrast. De muziek werd daarmee het vervolg op de eerste piketpalen die trompettist Kenny Wheeler en vocalist Norma Winstone in de jaren tachtig hadden uitgezet met hun op sound gebaseerde, geïmproviseerde muziek.

Willem Romers voegde subtiele noten toe aan het groepsgeluid.
Willem Romers voegde subtiele noten toe aan het groepsgeluid.

Sprangers en Serierse zetten daarbij een nieuwe stap door woorden en teksten volledig te vervangen door geluid, waarmee het kwintet de laatste stap van stem naar instrument heeft gezet. Zowel polyfonisch als unisono vloeien de geluiden van sax en stem op een natuurlijke manier samen. Als alles klopt is de muziek op zijn best, melodieus en ontroerend mooi. In Paradox viel Sprangers’ ode aan de verbeelding helemaal op zijn plaats.

Tekst en foto’s TOM BEETZ


KIKA SPRANGERS QUINTET
Paradox, Tilburg, 4 mei 2022

Kika Sprangers sopraan- en altsaxofoon
Anna Serierse – stem
Koen Schalkwijk – piano, Wurlitzer
Alessandro Fongaro – contrabas
Willem Romers – drums

 

WWW.KIKASPRANGERS.NL

Previous

Eric Ineke dé ‘hoogleraar’ op Universiteit van de Hardbop

Next

Markus Stockhausen Group koestert liefde en geduld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook