Van 11 tot 20 januari 2018 vond in Flagey in de Belgische hoofdstad het Brussels Jazz Festival plaats. Tien dagen lang waren er dagelijks twee concerten, opgevolgd door een feestelijke band of een dj in de foyer waarbij nog een pintje kon worden weggewerkt. In het eerste deel van dit festival traden onder anderen op Archie Shepp, Jasper Høiby, Tony Allen en Enrico Rava. Van de laatste drie dagen maakte Tom Beetz een foto-impressie.

 

Sinister Sister

Sinister Sister, de Belgische groep van vibrafonist Pieter Claus met Maayan Smith (tenor- en sopraansaxofoon), Jean Ghesquière (gitaar), Michel Hatzigeorgiou (bas) en Lander Gyselinck (drums) bewerkte de muziek van de Hongaarse componist Béla Bartók. Sinister Sister was een van de hoogtepunten van Brussels Jazz.

De grote zaal van Flagey.

Gebouwd als radiostudio in de jaren dertig is de grote zaal van Flagey een akoestisch walhalla. Een volstromende zaal wacht op de komst van pianist Uri Caine.

Uri Caine

Uri Caine speelde met het Brussels Philharmonic de Diabelli-variaties van Ludwig von Beethoven, doorspekt met stride, blues en bebop zoals Beethoven dat niet had kunnen bedenken.

Uri Caine Quintet

Na de pauze voegde Caine’s kwintet met sopraansaxofonist David Liebman (links van Caine) zich bij het Brussels Philharmonic om de première van zijn compositie Agent Orange, een muzikaal protest tegen Donald Trump, ten gehore te brengen.

Bram De Looze

Pianist Bram de Looze van het LABtrio.

LABtrio

Het neusje van de nieuwe Belgische jazzgroepen. Het LABtrio met Bram de Looze (piano), Anneleen Boehme (contrabasbas) en Lander Gyselinck (drums) vierde zijn tienjarig bestaan.

Kurt Rosenwinkel en Tim Motzer

Gitarist Kurt Rosenwinkel speelde met zijn trio met gitarist Tim Motzer en drummer Gintas Janusonis een wisselvallige set, waarin schitterende hoogtepunten en ingezakte dieptepunten elkaar afwisselden.

The Comet Is Coming

Toetsenist Danalogue the Conqueror (aka Dan Leavers), drummer Betamax Killer (aka Max Hallet; niet zichtbaar) en saxofonist King Shabaka (aka Shabaka Hutchings) vormen samen The Comet Is Coming. Het schoot met opzwepende psychedelische rock en funk na afloop van de concerten een overvolle foyer de ruimte in.

Marquis Hill

The new kid on the block: trompettist Marquis Hill vierde de neobop met zijn Blacktet: Joel Ross (vibrafoon), Braxton Cook (altsaxofoon), Jeremiah Hunt (bas) en Jonathan Pinson (drums).

Jonathan Pinson

De teleurstelling dat drummer Makaya McCraven in Marquis Hill’s Blacktet vervangen was, werd binnen de kortste keren opgeheven door Jonathan Pinson die bepaald niet onderdeed voor McCraven.

Marquis Hill

Met de Chicagoan Marquis Hill zijn we weer terug in het spoor dat Art Blakey en Horace Silver eerder plaveiden.

Matthew Herbert

Matthew Herbert verscheurt een exemplaar van de Daily Mirror, voor hem de verpersoonlijking van het kwaad dat Brexit heet. Met zijn Brexit Big Band protesteert hij tegen de gang van zaken die zijn land volgens hem naar de afgrond leidt.

Test en foto’s TOM BEETZ

Brussels Jazz Festival 2018
Flagey Brussel, 19 t/m 21 januari ’18

 

www.brusselsjazzfestival.be

Previous

Wolfert Brederode danser tussen klassiek en jazz

Next

Hugh Masekela, dé bestrijder van apartheid, is dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook