Den Bosch is een juweel rijker. Op 1 maart opende koning Willem-Alexander het totaal vernieuwde Theater aan de Parade officieel. Drie dagen later barstte het groots opgezette Horn of Plenty Festival los, dat tot 10 maart dagelijks te horen is. En als de voortekenen niet bedriegen gaat jazz een belangrijke rol spelen in de toekomstige programmering. De muzikale opening op 4 maart stond al helemaal in het teken van jazz en in het bijzonder van Bosschenaar Eric Vloeimans. 

Dr. Brass bestaat uit alumni van het Tilburgse Fontys Academy of the Arts.

Het oude theater aan de Parade werd in 2021 afgebroken en alleen het karkas van de oorspronkelijke grote zaal bleef overeind. Rond dat karkas werd door architect  Patrick Fransen van bureau NOAHH een multifunctioneel complex ontworpen met een als een binnenstebuiten gekeerde Bossche Bol – van buiten wit en van binnen chocoladebruin – gebouwde grote zaal voor 905 bezoekers en een kleinere multifunctionele zaal voor 435 bezoekers. 

Er valt veel te zeggen over dit schitterende theater met zijn vele tot intieme zaaltjes om te bouwen ruimtes, de verbintenis met de architectuur van zijn buurman de Sint Janskathedraal, het imposante trappenhuis, en de grote laad- en losruimte die ontstaat als een deel van de voorgevel wordt weggeschoven. En ook gebruikt kan worden als buitenpodium, bijvoorbeeld tijdens Jazz in Duketown. Maar de muziekliefhebber zal in de eerste plaats genieten van de fenomenale akoestiek van de grote zaal.

De Bossche Kornuiten hebben de potentie om een topsfeer te creëren.

Deze avond barstte de muziek los voor ruim duizend genodigde bezoekers uit de culturele sector. Onder het genot van een hapje en drankje en een dj schudde de trotse directeur Alex Kühne van dit muziekpaleis alle bezoekers de hand, waarna de achtkoppige brassband Dr. Brass het spits afbeet.

Dr. Brass bestaat uit alumni van het Tilburgse Fontys Academy of the Arts, van wie de meesten terug te vinden zijn bij bekende Nederlandse jazzgroepen. Het heeft de bezetting van een New Orleans brassband. Dat is ook de enige overeenkomst met New Orleans, want de muziek is op een andere leest geschoeid. Dr. Brass’ missie is om gezellige feestmuziek op een hoog muzikaal niveau te maken met jazzbewerkingen van popmuziek van Adele, Chaka Khan en Lady Gaga. Het octet bracht de stemming erin en wie de moeite nam om echt te luisteren, hoorde spetterende solo’s en een drijvende beat van de twee trommelaars.

Jeroen Doomernik is trompettist bij De Bossche Kornuiten.

De band De Bossche Kornuiten die de avond afsloot, speelde al net zo sfeerverhogend. Deze band met jazzmusici uit Den Bosch, die meestal in een typische luisteromgeving is te beluisteren, bleek zich ook te kunnen handhaven in een grote zaal, stampvol met mensen die met een biertje in de hand oude vrienden ontmoeten. Waarom ook niet? De arrangementen en solo’s van klassieke jazzstandards hebben genoeg inhoud om intensief naar te luisteren en de potentie om een topsfeer te creëren.

Dat was bij het optreden van trompettist Eric Vloeimans met Brass in Blue anders. Je kon een speld horen vallen toen Vloeimans zijn trompet aan de lippen zette. Met zijn optreden opende hij het Horn of Plenty Festival waarvan hij curator is en dat nog tot 10 maart doorloopt in het Theater aan de Parade. Het festival staat ruim geïnterpreteerd in het teken van blazers. Zo komen ook het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, het Artvark saxofoonkwartet, en de pianisten Sjoerd van Eijck met trompettist Koen Smits en Jeroen van Vliet met Vloeimans zelf aan bod.

Eric Vloeimans voert de lage koperinstrumenten aan.

Bij de opening was er geen twijfel over het kopergehalte. Vloeimans had de mooiste muziek en arrangementen geschreven, soms nieuw, soms bewerkingen van oudere nummers voor een bezetting van vier trompetten, drie trombones, een tuba en drums. Dat lijkt nogal kaal maar het tegendeel is waar. De sound van de groep was overweldigend, groots en volledig. 

Wat Vloeimans had neergezet was compleet, daar hoorde niets meer bij. De tuba had zijn oude rol als bas weer ingenomen, en was veel meer aanwezig dan een contrabas ooit kan zijn. De blazers waren voor het grootste deel geen improvisators, maar wel topmusici van de Marinierskapel. 

De sound van Brass in Blue was overweldigend, groots en volledig.

De combinatie van improvisatie en uitgeschreven muziek werkte fantastisch. In het begin hoorde je nog elementen van jazz, fanfare, Nino Rota, kerkmuziek en de Balkan. Elementen die na enige tijd helemaal verdwenen door in elkaar over te gaan en met elkaar oplosten tot muziek van een nieuwe orde. Combinaties van trombone en trompet, of van twee trompetten, het klonk als van een andere planeet. Van opgewekt tot gedragen. 

Eric Vloeimans maakte met zijn koperblazers een kostbare sound van verdriet en hoop. En vooral van optimisme over alles en nog wat. Met niets anders te vergelijken dan met Eric Vloeimans. 

Tekst en foto’s TOM BEETZ

OPENING THEATER AAN DE PARADE

Den Bosch, 4 maart ’24 

Dr. Brass
Robin Rombouts
– trompet
Koen Smits – trompet
Martijn Brants – trombone
Ralph Zijlemans – trombone
David Romanello – tenorsaxofoon
Neil van der Drift – snaredrum
Maikel van der Wou – basdrum
Joost van Genugten – sousafoon

Eric Vloeimans & Brass in Blue
Eric Vloeimans
– trompet
Jeroen Schippers – trompet
Monique de Rooij – trompet
Romano Diederen – trompet
Frank Kramer–  trombone
Lennart de Winter–  trombone
Barend van Gurp – bastrombone
Hans de Wilde – tuba
Patrick Eidems – drums

De Bossche Kornuiten
Jeroen Doomernik
– trompet, bugel
Bert Boeren – trombone
David Romanello – altsaxofoon
Jacob Bedaux – piano
Vincent Houdijk – vibrafoon
Kees van Schijndel –basgitaar
Pieter Bast – drums

www.theateraandeparade.nl

Previous

Waarom Bud Powell herbegraven?

Next

Michiel Stekelenburg zet zijn gevoeligheid en man-zijn op muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook