Jasper van ’t Hof in volle glorie aan het werk.

De toekenning van de Boy Edgar Prijs leidde slechts een enkele keer tot gemor over de keuze van de jury. Meestal is de jazzgemeenschap tevreden. Dit jaar ging het bij de toekenning van de prijs aan Jasper van ’t Hof (1947) nog een stapje verder dan tevreden zijn. Velen, inclusief de jury in het juryrapport, vonden het ‘schandalig’ dat een van onze creatiefste en succesvolste pianisten zo lang op erkenning heeft moeten wachten en pas nu de meest prestigieuze jazzprijs van ons land ontving.

In feite was er maar één persoon die het daar niet mee eens was en dat was Van ’t Hof zelf. In zijn openingswoord, en later tijdens het interview, gaf hij aan dat de prijs precies op tijd was gekomen. Immers, als de succesvolste Nederlandse pianist in Duitsland was hij jarenlang nauwelijks actief in ons land. Gelukkig voor ons is hij weer helemaal beschikbaar en hóe gelukkig dat is liet hij in het Bimhuis horen.

Pierre Courbois en Jasper van ’t Hof halen herinneringen op aan vroeger.

IMPONEREN

Van ’t Hof is misschien wel de veelzijdigste pianist van ons land, of het nu bebop, free jazz of wereldmuziek betreft, en of het akoestisch of elektrisch is. Op alle gebieden imponeert hij met een eigen stijl en eigen muzikale opvattingen en dat was precies wat hij in het Bimhuis liet horen.

De avond werd geopend door een gelegenheidsorkest van vier blazers met wie hij de laatste jaren intensief heeft gewerkt. De composities van Van ’t Hof werden vlekkeloos voor het voetlicht gebracht en kenden die typische Hofiaanse ‘tongue-in-cheek’-humor zoals het nummer Blues dat geen blues was.

Zeker zo verrassend was het duo met drummer Pierre Courbois die net zo’n onderzoeker naar sound is als Van ’t Hof. In feite begon diens carrière bij Courbois met de jazzrockgroep Association P.C. en in het Bimhuis lieten ze horen dat de muziek van deze twee niets aan actualiteit heeft ingeboet. Zelfs niet de free-jazzachtige stukken die bij hen juist de spanning opvoerden.

Jasper van ’t Hof en Philip Catherine

In het kader van deze prijs gaat Jasper van ’t Hof volgend jaar een uitgebreide tournee door ons land maken, onder ander met een pianotrio. Het pianotrio, een van de meest traditionele vormen die de jazz kent, is een formaat waar Van ’t Hof zich opmerkelijk genoeg niet eerder aan had gewaagd. Maar waarin zoals in het Bimhuis bleek, hij met de jongere generatie van contrabassist Stefan Lievestro en drummer Jamie Peet net zulke frisse en spannende muziek weet te maken als met zijn grotere groepen.

AARDIG GELDBEDRAG

De prijs zelf, een plastiek van Jan Wolkers en een aardig geldbedrag ad. € 12.500 werd uitgereikt door Pierre Courbois, die daarmee geen haast maakte. Beiden hadden immers veel meer plezier met het ophalen van de een na de andere komische anekdote, die ze de afgelopen vijftig jaar hadden meegemaakt.

Aldo Romano, slagwerker van Pili Pili.

De avond werd besloten met een bijzondere reünie van Jasper van ‘t Hofs groep Pork Pie waarmee hij in de jaren zeventig tot de Europese top ging behoren. De toenmalige contrabassist Jean-François Jenny Clark en saxofonist Charlie Mariano zijn overleden en werden vervangen door Stefan Lievestro en tenorsaxofonist Tony Lakatos. De laatste speelde in die tijd in Van ‘t Hofs groep Pili Pili, maar gitarist Philip Catherine en drummer Aldo Romano zaten er weer gewoon bij alsof ze al die jaren niet weg waren geweest.

Jasper van ’t Hof met de aan de Boy Edgar Prijs verbonden plastiek van Jan Wolkers.

Het werd dan ook een schitterend optreden zoals niet al te vaak te horen is, zelfs niet in het Bimhuis. Wat zou het geweldig zijn als Van ’t Hof in het kader van zijn Boy Edgar-tournee ook met deze groep op de jazzpodia van Nederland te horen zou zijn.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2018 aan Jasper van ’t Hof
Bimhuis Amsterdam, 6 december 2018

Four horns & piano
Jasper van ’t Hof – synthesizers en piano
Tineke Postma – altsaxofoon
Paul van Kemenade altsaxofoon
Dick de Graaf – tenorsaxofoon
Ilja Reijngoud – trombone

Duo Pierre Courbois en Jasper van ’t Hof
Jasper van ’t Hof– synthesizers en piano
Pierre Courbois– drums

Jasper van ’t Hof B.E. Trio
Jasper van ’t Hof – synthesizers en piano
Stefan Lievestro – contrabas en steelgitaar
Jamie Peet – drums

B.E. History Band
Jasper van ’t Hof – synthesizers en piano
Philip Catherine – gitaar
Tony Lakatos – saxofoon
Stefan Lievestro – contrabas
Aldo Romano – drums

 

www.boyedgarprijs.nl

Previous

Joris Posthumus en Teus Nobel eren Shaw en Garrett volop

Next

Stranger than Paranoia verdient nog lang leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook