JazzNu is begaan met het lot van de jazz en zijn uitvoerders. Daarom stelt Rinus van der Heijden aan gitarist/componist Jacq Palinckx deze vraag:

 

Hoe geeft Jacq Palinckx in het Corona-tijdperk invulling aan zijn kunstenaarschap?

 

Ondanks dat er vanwege de coronacrisis een aantal optredens niet doorgingen was het voor mij eigenlijk onverwacht een drukke periode. Sinds ik In 2015 ben begonnen ben met een eigen YouTubekanaal neemt het maken van audiovisuele online-producties een steeds belangrijkere plaats in binnen mijn werk. De maand april had ik al op voorhand gereserveerd om aan een aantal films en composities te kunnen werken en eens goed mijn nieuwe, onlangs aangeschafte, componeerprogramma onder de knie te krijgen.

Hier de resultaten van drie maanden in lockdown:

1.

Met trots presenteer ik hier mijn nieuwe vijftien minuten  durende film: Triggers Prologue. De film bestaat uit nieuw materiaal, materiaal dat niet in mijn lange film van vorig jaar, Triggers, is terecht gekomen, plus enkele gerecyclede fragmenten. Triggers Epilogue kan als sequel en/of als prequel van Triggers worden beschouwd. Wederom met violiste Yvonne van de Pol in de hoofdrol. Naast haar altvioolspel neemt muzikaal gezien vooral de Robert Johnson-compositie If I Had Possession Over Judgement Day een belangrijk plaats in. In een uitvoering van Han Buhrs, Luc Houtkamp, D.N.A. en ondergetekende op dobro uit 1999.

 

 

2.

Ik werd de afgelopen tijd door diverse clubs uitgenodigd om iets te maken om online te kunnen zetten.

Het Paviljoen Ongehoorde Muziek uit Eindhoven startte de Good Virus Sessions. Ik maakte hiervoor een kort solo-gitaarfilmpje.

Het podium De Link vroeg mij een korte compositie te maken voor violiste/vocaliste Claire Adams. Dit in het kader van de serie Tracking Tilburg. De teksten komen uit de Konversationshefte van Van Beethoven.

Het podium voor visuele kunsten PARK vroeg mij om een muzikaal commentaar te geven op de huidige (prachtige) expositie Blokbuster van kunstenaars Tom Claassen en Roland Sohier.

Kijk en luister hier deze drie video’s:

 

3.

Helaas gingen optredens van onder meer VLEK en een duo-optreden van mij met drummer Pascal Vermeer op een festival in Dortmund niet door. Ik kwam in mijn archief een mooie geluidsopname tegen van een concert dat Pascal, contrabassist Bert Palinckx en ondergetekende speelden onder de naam Blinde Vlek op een festival in Scheveningen in 2015. Ik kreeg een goed idee voor een filmpje voor mijn compositie Eye Nose You:

 

4.

Verder werk ik nu vooral aan mijn grote Beethovenfilm Veränderung. 2020 is tenslotte Beethovenjaar en good old Ludwig Van één van mijn grote helden!

Dit jaar plaats ik elke maand één of twee korte filmpjes op YouTube en Instagram. Op het eind van jaar gaan die op een of andere manier terecht komen in de grote film.

Hier de eerste negen:

 

Ik ben erg benieuwd hoe de grote film zich gaat ontwikkelen. 2020 is tenslotte tot nu toe meer coronajaar dan Beethovenjaar. Op een of andere manier gaat dat aspect in de uiteindelijk film ook een rol spelen…

 

www.palinckx.nl

 

Previous

Jazz ten tijde van corona: Thomas Streutgers

Next

Quasi-instrument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook