JazzNu is begaan met het lot van de jazz en zijn uitvoerders. Daarom stelt Rinus van der Heijden deze vraag:

 

Hoe geeft Marjorie Barnes in het Corona-tijdperk invulling aan haar kunstenaarschap?

 

Marjorie Barnes: "Niets heeft me kunnen voorbereiden op de tijd die we nu meemaken." Foto Ranjani Nirosha
Marjorie Barnes: “Niets heeft me kunnen voorbereiden op de tijd die we nu meemaken.” Foto Ranjani Nirosha

“Al bijna 50 jaar zing ik en treed ik op. Ik heb veel gezien en gedaan. Opnieuw begonnen en mezelf meerdere keren weer opnieuw uitgevonden. Maar niets heeft me kunnen voorbereiden op de tijd die we nu meemaken.

Tweeëneenhalve maand geleden stopte de muziek. De zalen en theaters sloten de deuren en we gingen met zijn allen in een onwerkelijke winterslaap achter gesloten deuren en gezichtsmaskers. Angst, verwarring en ongeloof werden mijn deel. Het leek onwerkelijk.

Marjorie Barnes: "Ik weet alleen dat muziek leeft! Kunst, poëzie, dans leeft!" Foto Ranjani Nirosha
Marjorie Barnes: “Ik weet alleen dat muziek leeft! Kunst, poëzie, dans leeft!” Foto Ranjani Nirosha

Twee maanden later begin ik me aan te passen aan de nieuwe realiteit van ‘leven in tijden van Corona’. Ik herken heel duidelijk de behoefte aan sociale contacten en de continuering van creativiteit. Dingen die voor de uitbraak van het virus als heel normaal werden beschouwd. Te veel tijd heb ik in mijn eentje doorgebracht, maar eindelijk begin ik uit het hoekje te kruipen waarin deze tijd me dwong.

Het ziet er op dit moment nog behoorlijk somber uit en het is moeilijk te voorspellen wanneer en hoe de dingen zullen terugkeren naar normaal. Ik weet alleen dat muziek leeft! Kunst, poëzie, dans leeft! Het geluid van een symfonie, big band, trio, duo leeft! Ik zal weer zingen en er zal weer een publiek zijn en er zal weer een locatie zijn. Tot die tijd zoek ik nieuwe manieren om creatief te zijn en mezelf te ontwikkelen als artiest. Ik probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van het grootste geschenk dat deze pandemie me biedt: tijd.

De wereld zal het virus bestrijden en overwinnen en binnenkort zullen wij als artiesten weer laten zien waar we goed in zijn voor een live publiek. Ik weet dit want creativiteit, kunsten en muziek in het bijzonder zijn diep geworteld in de menselijke natuur. We kunnen er niet zonder.

Marjorie Barnes: "We hebben het geschenk van tijd. Tijd om aan onze skills te werken." Foto Ranjani Nirosha
Marjorie Barnes: “We hebben het geschenk van tijd. Tijd om aan onze skills te werken.” Foto Ranjani Nirosha

Het is een angstige tijd en velen van ons hebben moeite om rond te komen. Theaters en zalen zijn gesloten. Maar we hebben het geschenk van tijd. Tijd om aan onze skills te werken. Tijd om virtuele platforms te verkennen. Tijd om met andere muzikanten aan toekomstige projecten te werken. Misschien nog net genoeg tijd om mezelf opnieuw uit te vinden. Daar reken ik op. Ik ga deze moeilijke tijd overleven. I’ll lead with love and I will sing again!”

 

Previous

Guimbarde

Next

Hammondorgel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook