Philip Catherine trad aan vanwege zijn 75e verjaardag.

Voor de achttiende keer ontrolde zich in het Belgische Dinant het succesvolle Dinant Jazz. Het festival dankt zijn roem onder meer aan het feit dat het slechts drie concerten op evenzovele avonden organiseert. Sfeer en kwaliteit zijn daardoor gewaarborgd. Fotograaf Jean Schoubs toog op een snikhete zondag naar de geboorteplaats van Adolphe Sax.

Zangeres Barbara Wiernik

Aan Sax, bijna 180 jaar geleden de uitvinder van de saxofoon(s), werd in de Waalse, voormalige stad van koperslagers, eer bewezen door onder meer de straatverlichting te verrijken met saxofoonaccessoires. De ongeveer tienduizend bezoekers die naar de speellocatie trokken – de abdij van Leffe, aan de rand van Dinant – werden er mee in de juiste stemming gebracht voor een festival dat dit jaar een topeditie beleefde. De organisatie, in de persoon van Jean-Claude Laloux was uiterst tevreden: “2018 is één van de mooiste edities, zowel qua belangstelling als op het muzikale vlak. Zaterdag hadden we meer dan 1300 bezoekers en over de drie dagen telden we meer dan 3000 betalende bezoekers.”

Nicolo Andriol maakte deel uit van twee verschillende formaties.

Dit jaar werden vier gratis concerten georganiseerd in het stadscentrum aan de voet van de collegiale kerk van Dinant in een wedstrijd voor jong talent. Talrijke toeristen maakten hiervoor een omweggetje. “We hebben geen exact cijfer, maar we veronderstellen dat enkele duizenden de concerten bijgewoond hebben”, zegt Jean-Claude Laloux hierover. “Over het algemeen kunnen we er dus van uitgaan dat we, samen met de betalende gasten, aan ongeveer tienduizend toeschouwers zijn gekomen.”

Monty Alexander, schatbewaarder van de modale jazz.

Tijdens de zondagavond traden achtereenvolgens het Barbara Wiernik & Nicola Andrioli Quartet op, het Monty Alexander Trio en het Philip Catherine Quartet met speciale gast Joshua Redman. Deze laatste was voor een drieluik naar Dinant gekomen.

Nicolas Thys

Op de eerste avond van het festival speelde hij met het Billy Hart Quartet, op de tweede met zijn eigen trio – met Reuben Rogers en Greg Hutchinson en tijdens de slotavond dus met Philip Catherine en diens kwartet. Joshua Redman was daarmee de peter van het festival, zoals ze in België zo mooi omschrijven en hij gaf het evenement die extra glans die het boven alle voorgaande deed uitstijgen.

Marcus Miller zette met zijn funkmuziek de tweede festivalavond in vuur en vlam.

Daarvoor zorgde overigens ook basgitarist Marcus Miller, de funkgoochelaar die de zaterdagavond in vuur en vlam wist te zetten tijdens zijn concert dat onderdeel was van de Laid Black Tour, genoemd naar zijn laatste cd.

REDACTIE
Foto’s JEAN SCHOUBS

Dinant Jazz
Abdij van Leffe Dinant, 29 juli 2018

Barbara Wiernik & Nicola Andrioli Quartet
Barbara Wiernik– zang
Nicola Andrioli – piano
Nicolas Thys – contrabas
Antoine Pierre – drums

Monty Alexander Trio
Monty Alexander– piano
JJ Hassan Shakur – contrabas
Jason Brown – drums

Philip Catherine Quartet 75th Birthday feat. Joshua Redman
Philip Catherine – gitaar
Nicola Andrioli
– piano
Philippe Aerts
– contrabas
Antoine Pierre
– drums
Joshua Redman
– tenorsaxofoon

Marcus Miller Laid Black Tour
Marcus Miller – basgitaar, basklarinet
Brett Williams – piano
Russell Gunn
– trompet
Alex Han – altsaxofoon
Alex Bailey – drums

www.dinantjazz.com

Previous

De Nazaten zijn ware stimulatoren van de dans

Next

Kruidkoek verpakt humor in serieus vakmanschap

Lees ook