Marie Fikry is een jonge Belgisch-Marokkaanse pianiste en vocaliste, die verbinding legt tussen haar Noord-Afrikaanse achtergrond en jazzmuziek. Zij trad deze avond solo op in L’An Vert in Luik, waar fotograaf Jeanschoubs haar vastlegde op indringende foto’s.

 

Marie Fikry

Opgeleid als klassieke pianiste kwam zij nadien in aanraking met de Belgische jazzscene. Zij kreeg les van onder andere Nathalie Loriers, Stephane Galland en Kris Defoor aan het conservatorium van Brussel. Hetgeen resulteert in haar concept van nu: jazz en klassiek meet een oriëntaalse twist. Of zoals ze het zelf zegt: een dialoog tussen Europese jazz en traditionele muziek uit Noord-Afrika.

Marie Fikry

Vorig jaar bracht zij het album Proche Oriente uit, waar zij wordt begeleid door een eigen trio. Zwoele, introspectieve muziek die stoelt op persoonlijke ervaringen. Waarbij haar piano immer een leidende rol speelt.

Tijdens solo-optredens is het niet anders. Zij brengt een mix van eigen stukken en jazzstandards, de laatste omgebogen tot haar eigen visie op muziek. Haar muziek ligt dicht tegen die van Rabi Abou Khalil en Anouar Brahem aan, maar door haar eigen vertellingen en de groove die zij hanteert, is de muziek van Marie Fikry toch echt die van Marie Fikry.

Marie Fikry

De pianiste en componiste slecht hierdoor mogelijke grenzen die haar muziek zouden kunnen beperken. Temeer ook daar zij zich twee jaar verdiepte in Indiase muziek, waarvan elementen ook duidelijk in haar spel aanwezig zijn.

Het concert in L’An Vert in Luik was opnieuw een exposé van Marie Fikry’s kunnen. De foto’s van Jeanschoubs sluiten daar fraai op aan.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

Marie Fikry – Solo piano
L’An Vert Luik, 26 april ‘19

Marie Fikry – piano en zang

www.mariefikry.com

Previous

Stefan Bracaval zet traditie van jazzfluit in volle licht

Next

Durk Hijma (rondetijd 5.27,62)

Lees ook