Voor het enige optreden in België deed het Scott Hamilton Quartet de Hnita Jazz Club aan. Fotograaf Jeanschoubs toog naar Heist-op-den-Berg om op de eerste rij plaats te nemen.

Eric Ineke

Ofschoon Scott Hamilton Amerikaan van afkomst is, is ‘zijn’ kwartet grotendeels Nederlands. En dan wel met een grote letter K, want met Rein de Graaff, Eric Ineke en Marius Beets zijn grote namen uit de geschiedenis van de Nederlandse jazz genoemd.

Rein de Graaff, die in 2019 afscheid nam van de jazzpodia overal ter wereld, heeft het bloed laten kruipen waar het niet gaan kon. Al in 2023 trad hij weer aan, ditmaal met de Groningse zangeres Marcela Hendriks. En nu dus op toer met Scott Hamilton.

Marius Beets

Hamilton, inmiddels al 69 jaar, heeft zich nooit druk gemaakt om veranderingen in de jazz. Hij heeft altijd gezworen bij de meer traditionele stijlen, vandaar dat hij een graag geziene solist was bij musici als Ella Fitzgerald, Benny Goodman en Woody Herman. Hamiltons geluid op de tenorsaxofoon wentelt bij elke gespeelde noot in het verleden, waarbij de Amerikaan er wel voor waakte nooit een navolger te worden van grote voorgangers. Altijd was en is eigentijdse progressie in zijn spel te horen.

Rein de Graaff

Al bijna een halve eeuw geleden speelde Scott Hamilton voor het eerst in de Hnita Jazz Club. Nadien trad hij er nog wel op, maar niet zo vaak als Rein de Graaff, die een welhaast vaste gast in de Belgische club werd.

De Graaff, Eric Ineke en Marius Beets zijn gewilde begeleiders van beroemde Amerikanen, die zoals bekend voor een groot deel zijn overleden. Maar zij die nog leven kennen het Nederlandse trio even goed. Het telkens terug vragen van zulke begeleiders, toont hun klasse en vakmanschap. 

Scott Hamilton

Scott Hamilton is bezig aan een uitgebreide wereldtournee. Het concert in België was het enige in dat land, verder speelt het kwartet vanavond in Groningen, morgen in Enschede, zondag in Utrecht, 30 april en 2 mei in Amsterdam en 1 mei in Zierikzee.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

SCOTT HAMILTON QUARTET

Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg (B), 24 april ’24

Scott Hamilton – tenorsaxofoon
Rein de Graaff – piano
Marius Beets – contrabas
Eric Ineke – slagwerk

www.hnitajazzclub.be

Previous

Wie is er bang voor avant-garde binnen de avant-garde?

Next

Freek Mulder (rondetijd 4.02,39)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook