‘Orlando’ is een project van de Brusselse saxofonist Toine Thys, dat is geïnspireerd door de gelijknamige roman van Virginia Woolf. Thys’ kwartet deed er Alleur mee aan en fotograaf Jeanschoubs toog erheen om er een korte foto-impressie van te maken.

Florent Nisse

Orlando, de romanfiguur van Virginia Woolf, zweert onsterfelijk te zijn en maakt vele tijdperken door. Dat willen de leden van het Toine Thys ook verbeelden. Bij hen gaat het om het weergeven van de hedendaagse realiteit en hun weg hiernaar toe. Derhalve ook verschillende tijdperken.

Orlando kent een grote verscheidenheid aan stijlen en sferen, is muziek waar vreugde en melancholie hand in hand gaan. Je mag het project zien als een reis in een poëtisch universum, dat heel wijd gaat uitwaaieren.

Maxime Sanchez

Dat houdt in dat de muziek van Orlando nergens dicht getimmerd wordt. Luchtigheid en doorzichtigheid vormen de basis van het project. Toine Thys en zijn kompanen omschrijven hun project vanuit dat poëtische uitgangspunt: ‘Onze muziek ademt als de oude boom waaronder Orlando zich werpt’.

Toine Thys

Orlando werd in 2020 op cd vastgelegd. Het kwartet liet zich daarvoor leiden door instinct en vertrouwen. Het project werd in één ruimte opgenomen, zonder cabines of koptelefoons. Daardoor kwam het ook nog eens aan op de juiste interactie.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

TOINE THYS QUARTET

Orlando

Cultureel Centrum d’Ans, Alleur (B), 7 april ’23

Toine Thys – saxofoons en basklarinet
Maxime Sanchez – piano
Florent Nisse – contrabas
Teun Verbruggen – slagwerk

www.toinethys.com

Previous

Dado Moroni Quartet tapt breed uit de jazzgeschiedenis

Next

Floris Kappeyne Trio wil met ‘Closer’ terugkeren naar comfort van thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook