Het Red Light Jazz Festival, dat afgelopen mei zou worden gehouden, werd evenals alle andere grote evenementen, vanwege Covid-19 afgelast. Een wel heel verdunde editie kwam er op 25, 26 en 27 september voor in de plaats. Fotografe Ranjani Nirosha ging er namens JazzNu toch een kijkje nemen.

Anton Goudsmit

In het laatste weekeinde van mei zou het Red Light Jazz Festival voor de zevende maal worden gehouden op allerlei podia in de oude binnenstad van Amsterdam. Corona werd de dwarsligger en de organisatie zag zich genoodzaakt het festival af te blazen. Besloten werd het festival naar volgend jaar te verschuiven en wel naar de data 4, 5 en 6 juni.

Cyril Directie

Maar het bloed kruipt – ook bij festivalorganisatoren – waar het niet gaan kan. Het jaar 2020 zonder festival, dat kon toch echt niet, vonden zij. Daarom vond in het laatste weekeinde van september alsnog een editie plaats. Er werd gekozen voor één theater en voor elke van de drie festivaldagen één groep.

Frank Montis

De keuze viel op The Preacher Men, Montis, Goudsmit & Directie en Monique Klemann & Coco Zhao. De eerste twee dagen verzorgden Preacher Men en Montis & Co elk twee sets in het Tobacco Theater aan de Nes in Amsterdam.

Efraïm Trujillo

De ingekorte versie ging van start onder de naam Red Light Jazz Live Stream Concerts. Tijdens elk concert was er plaats voor vijftig mensen, waarbij aan de coronamaatregelen van de overheid werd voldaan. Fotografe Ranjani Nirosha bezocht twee van de drie festivalavonden.

The Preacher Men

The Preacher Men speelden in 2016 al eens tijdens Red Light Jazz en waren nu weer vertegenwoordigd in de personen van tenorsaxofonist Efraïm Trujillo, Hammondorganist Rob Mostert en drummer Chris Strik. Ook bij Montis, Goudsmit & Directie speelt het Hammondorgel een centrale rol. Frank Montis ontfermt zich over het bakbeest, daarbij terzijde gestaan door gitarist Anton Goudsmit en drummer Cyril Directie.

Chris Strik

Onder de voornamelijk rode toneelverlichting bleek het – ondanks de niet gemakkelijke speelomstandigheden – goed toeven voor beide groepen. Temeer omdat deze afgeslankte editie van Red Light Jazz ook werd geprogrammeerd om de musici speelgelegenheid te geven en daardoor enige vorm van inkomsten te verwerven.

Die werden enigszins gedekt door de entreeprijzen die het festival hief. Normaal gesproken is de toegang voor alle concerten gratis, dit jaar werd er een bijdrage gevraagd van de aanwezigen.

REDACTIE
Foto’s RANJANI NIROSHA

RED LIGHT JAZZ FESTIVAL

Tobacco-theater Amsterdam, 25 en 26 september 2020

The Preacher Men
Efraïm Trujillo – tenorsaxofoon
Rob Mostert – Hammondorgel
Cris Strik – drums

Montis, Goudsmit & Directie
Anton Goudsmit – gitaar
Frank Montis – Hammondorgel
Cyril Directie – drums

 

www.redlightjazz.com

Previous

Robert Koemans (rondetijd 5.10,29)

Next

Joost Lijbaart: ‘Als ik er over kan dromen, is ’t goed’

Lees ook