‘Celestial Planes’ is de titel van de eerste cd van gitarist Roeland Celis. Het is ook de vlag waaronder hij diverse podia afgaat. Deze dag was hij met drie kompanen in Centre Culturel d’Ans. Fotograaf Jeanschoubs ging op verkenning.

Matthias De Waele

Eigenlijk reist Roeland Celis met twee vrienden, maar voor deze gelegenheid had hij als gast Lennart Baerts uitgenodigd. Voordat deze definitief aan het jazzfront verscheen, had hij om vakmanschap op te doen noot voor noot Charlie Parker nagespeeld. Met als verklaring: ‘Zelfs jazz is rock&roll’. De tenor- en sopraansaxofonist is nadien van vele markten thuisgekomen.

Hendrik Vanattenhoven

Maar we willen het hier vooral hebben over Roeland Celis met zijn project Celestial Planes, dat is gebaseerd op pop- en rockmuziek. Met een kameleon als Lennert Baerts is succes bij zo’n grondslag vrijwel zeker geslaagd en krijgt jazz er een ereplaatsje bij binnen Celis’ concept.

Roeland Celis is de leider van het standaardtrio waaraan hij zijn naam heeft verbonden. De gitarist die naam maakte in groepen als Nabou en Hast, geeft in zijn eigen ensemble zijn eigen voorkeur én eigen werk af. Hij omklemt de warmte van vele bopgitaristen, maar kiest even goed voor abstracte intervallen tijdens zijn concerten.

Lennert Baerts

Contrabassist Hendrik Vanattenhoven en Matthias De Waele zijn Celis’ vaste begeleiders. Ooit begonnen de drie met uitsluitend jazzstandards, met de bedoeling daarmee de traditie in ere te houden. Maar al snel kozen zij voor een eigen gezicht.

Roeland Celis

Om het geluid van het trio én te doorbreken én kleurrijk aan te vullen wordt regelmatig gekozen voor gasten. In Ans was dat Lennert Baerts en daar hoeft niemand spijt van te hebben.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

ROELAND CELIS TRIO MET GAST

Celestial Planes

Cultureel Centrum Ans (B), 6 januari ‘23

Roeland Celis – gitaar
Hendrik Vanattenhoven – contrabas
Matthias De Waele – drums
Gast: Lennert Baerts – sopraan- en tenorsaxofoon

www.roelandcelis.com

Previous

Marc van Vugt is (gelukkig) zijn eigen eenzame wolf

Next

Ada Rave brengt met ‘Bioluminus’ ongebreideld hedendaags pareltje

Lees ook