De Noorse pianist Tord Gustavsen is de meester van het fijne toucher. Hóe fijn, daar ging fotograaf Jeanschoubs naar op zoek in Eupen (B), waar de Noor optrad met zijn trio.

Tord Gustavsen

Tord Gustavsen bracht zijn laatste album Opening uit op het ECM-label. Niet verwonderlijk, want des pianists fijne toucher en zijn rafgijne akkoordstudies passen naadloos in het concept van het Duitse label, dat al zolang de allergrootste gemene deler van schoonheid proclameert.

Voor Opening trok Gustavsen een nieuwe contrabassist aan: Steinar Raknes. Met de afgewogen drumbijdragen van Jarle Vespestad beweegt de bassist zich tussen prominent aanwezig zijn en zich dienstbaar maar tegelijk opvallend opstellen tussen de piano-exercities van de leider.

Steinar Raknes

Het Tord Gustavsen Trio beweegt zich tussen Scandinavische volksmuziek, gospel, koorzang en zeker ook jazz. Die vermenging kwam er door de opvoeding van Gustavsen. Zelf zegt hij daarover: “Ik wil een verbinding maken met mijn wortels, met sensualiteit en verankering van de hymnes, de slaapliedjes en spirituele liederen waarmee ik opgroeide.”

Jarle Vespestad

Het Tord Gustavsen Trio van nú zoekt het in microscopisch kleine fragmenten, korte akkoordreeksen en het aanstippen van melodische flarden, om die tot werkzame thema’s om te buigen. De effectieve aanwezigheid van Raknes en Vespestad smeden dit alles tot een klinkend geheel.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

TORD GUSTAVSEN TRIO

Cultureel Centrum Alter Schlachthof Eupen, 8 oktober ’23

Tord Gustavsen – piano en elektronica
Steinar Raknes – contrabas en elektronica
Jarle Vespestad – slagwerk

www.tordg.com

Previous

Karin Bloemen en Old School Band verkennen moeiteloos de grenzen van jazz, funk en soul

Next

Basfestival Rotterdam wordt steeds veelomvattender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook