JAZZNU WIL DE STAND VAN ZAKEN DOORLICHTEN ROND HET ORGANISEREN VAN CONCERTEN. ALS STRAKS HET ‘NIEUWE NORMAAL’ ZICH AANDIENT, HOE PAKKEN JAZZCLUBS DAT ORGANISEREN DAN AAN? EN BESTAAT ER NA AFLOOP VAN DE CORONACRISIS NOG WEL ANIMO OM OP DE OUDE VOET VERDER TE GAAN? DE SERIE ‘JAZZ NA CORONA’ TRACHT ANTWOORDEN TE GEVEN OP EEN AANTAL VRAGEN.
Jazz Inverdan ‘programmeert vrolijk door”, zegt een opgeruimde co-programmeur Herman te Loo. Er is daar in Zaandam volstrekt geen sprake van de spreekwoordelijke moed die in de schoenen is gezakt. Na de zomer hoopt Jazz Inverdan weer op volle toeren te kunnen draaien.
Volle toeren is overigens wel een statement, want het is allemaal klein en fijn bij deze jazzorganisatie. Het bestuur bestaat uit slechts drie personen, een of twee anderen helpen bij concerten. Daarom is er ook geen sprake van dat daar in Zaandam de moed in de schoenen is gezakt. “Door die kleine ploeg hoeven we niemand aan het lijntje te houden. Zowel organisatorisch als financieel zijn we uiterst flexibel. Een hoop clubs hebben een eigen pand of een langlopend huurcontract. Wij huren onze concertruimte, de doopsgezinde kerk De Vermaning, per concert. Als dat niet doorgaat, betalen we geen huur en hoeven we de band niet te betalen”, zegt Herman te Loo.
Door die bijzondere situatie, kan Jazz Inverdan rechtstreeks en adequaat reageren op de telkens veranderende omstandigheden rond de Covid-19-crisis. “Wij programmeren vrolijk door”, lacht Herman te Loo. “Wat niet kan gelasten we af en proberen we opnieuw in te plannen. We hebben voor het voorjaar een complete agenda liggen, met voorbehoud van afgelasting. Natuurlijk kunnen we nauwelijks wachten tot alles weer kan. Het publiek ook. Bij de eerste lockdown kregen we al mailtjes met woorden als ‘we missen jullie’ en ‘probeer toch door te gaan’.”
In het ‘gaatje’ dat er afgelopen jaar was tussen september en december is de programmering van Jazz Inverdan op aangepaste wijze voortgezet. “In oktober en november hadden we twee sets per concertmiddag, telkens met dertig mensen. Voor ons is zestig man per middag zeker niet slecht. Wij hebben nooit grote bezoekersaantallen en dus was dat concept goed te doen. Ik hoop dat er snel vaccins toegediend worden en de Engelse variant onder de duim wordt gehouden. Misschien is het voorjaar dan nog te vroeg voor concerten, anders gaan die na de zomer door.”
In deze tijd van non-activiteiten worden er bij Jazz Inverdan geen nieuwe plannen uitgebroed. “Dat zal ook niet zo snel gebeuren. Onze programmering kent een heldere lijn. En die betaalt zich uit in een groeiend aantal bezoekers. Mensen blijven naar onze concerten komen. Daarom is er geen noodzaak voor grote veranderingen. Momenteel zijn we bezig te bezien of concerten die in januari stonden, verschoven kunnen worden naar september. Of naar nog iets latere data.”
Jazz Inverdan organiseert één concert per maand. Buitenlandse bands zul je daarbij weinig aantreffen. “De laatste keer dat we musici buiten Nederland op ons podium hadden, is een jaar of zeven geleden”, merkt Herman te Loo op. “In die periode probeerden we wel om gaatjes in het tourschema van zulke bands in te vullen. Maar die pogingen vallen buiten ons budget. Een paar jaar geleden hebben we met pijn in ons hart afscheid moeten nemen van de BIM-normering (een regeling die musici een bepaald honorarium per concert garandeerde, rvdh). Grote, dure uitschieters als de Benjaminnen Herman en Eric Vloeimansen van deze wereld moet je vanzelf wat meer bieden. Maar de meeste musici snappen ons probleem wel. Als zij ‘nee’ zeggen, verdwijnt ons podium. Ze komen liever wat vaker terug. Gelukkig hebben we wel subsidie van de gemeente Zaandam en het Fonds voor de Podiumkunsten.”
Tot slot nog iets over de naam van die kleine organisatie in Zaandam. Voordat zij Jazz Inverdan werd genoemd was de naam Stichting ’t Lab. Er werd naar een nieuwe naam gezocht, die op elk podium waarvoor zou worden gekozen, van toepassing kon zijn. Dat werd Jazz Inverdan. Inverdan is een Zaans dialectwoord dat ‘van de weg af gelegen’ betekent. Een wel heel plastische aanduiding voor deze jazzclub, want hij ligt inderdaad een stukje van de weg af én wijkt ook af van mainstream programmering.
RINUS VAN DER HEIJDEN