JAZZNU WIL DE STAND VAN ZAKEN DOORLICHTEN ROND HET ORGANISEREN VAN CONCERTEN. ALS STRAKS HET ‘NIEUWE NORMAAL’ ZICH AANDIENT, HOE PAKKEN JAZZCLUBS DAT ORGANISEREN DAN AAN? EN BESTAAT ER NA AFLOOP VAN DE CORONACRISIS NOG WEL ANIMO OM OP DE OUDE VOET VERDER TE GAAN? DE SERIE ‘JAZZ NA CORONA’ TRACHT ANTWOORDEN TE GEVEN OP EEN AANTAL VRAGEN.

Paradox in Tilburg verwacht dat het half maart ‘weer een beetje normaal’ is. Dat er dan – zij het wellicht onder beperkende omstandigheden – weer concerten kunnen worden georganiseerd. Programmeur Koen Graat: “Zo somber is het nu ook weer niet.”

Exterieur van Paradox. Illustratie Ivo van Leeuwen

Paradox hoopt vanaf komend najaar weer een volledig programma te kunnen gaan ‘draaien’, met andere woorden het complete seizoen 2021-2022 te kunnen volbrengen. “Als na 9 februari de lockdown wat wordt losgelaten, dan denk ik dat we de lijn die we tot deze lockdown hadden, twee concerten per avond met maximaal dertig toeschouwers, weer kunnen oppakken”, zegt Koen Graat. En dan lachend: “Zo somber zijn we ook weer niet. Maar ik zie het ook nog gebeuren dat we open gaan, weer dicht, open… En dan vanaf het najaar een volledig programma. Waarbij ik me dan wel afvraag hoe het gaat met Amerikaanse bands. Nu programmeren we alleen Nederlandse groepen, vanaf mei-juni hopelijk buitenlandse bands, op hoop van zegen.”

“We balen natuurlijk wel een beetje. Vanaf februari hadden we een heel mooi programma, met veel jazz en wereldmuziek. Dat valt helemaal in duigen. We weten echter dat het nog een kwestie is van een paar maanden nu de vaccins er aan komen. We peppen elkaar daarom een beetje op. Sommige musici hebben helemaal niks te spelen, wij vinden het als organisatie daarom niet gepast om hier op kantoor een beetje depri te zitten zijn.”

Paradox bekijkt ook de mogelijkheid om weer te gaan streamen. Dat deed het tussen de twee lockdowns ook. “Misschien zijn de mensen een beetje streaming moe. Toch proberen we dat wat te ondervangen om de infrastructuur een beetje lopend te houden. Het is een flauwe term, het nieuwe normaal, maar je kunt twee dingen doen: bij de pakken neerzitten of er proberen het beste van te maken.”

GEEN NIEUWE AANPAK

Natuurlijk werkt Paradox aan de toekomst, ook in deze duistere tijden. Koen Graat als programmeur en Bartho van Straaten als hoofdprogrammeur zijn gewoon op kantoor, zij het met wel wat uurtjes minder in de week. “Wij zijn maar een klein radertje en zijn daardoor afhankelijk van musici, andere organisaties en zeker ook het publiek. Ik denk nog steeds dat wij doen waarvoor wij actief willen zijn: jazzconcerten organiseren voor een breed publiek. Ik zou niet weten of we daarom voor een nieuwe aanpak zouden moeten kiezen. Met het oog op het reizen misschien kiezen voor minder Amerikaanse bands. Maar ik denk dat als de storm weer is gaan liggen, wij verder gaan met de standaard gang van zaken.”

Hoewel Paradox zou wensen dat vandaag alles weer ‘normaal’ zou zijn, heerst er geen negatieve stemming. Zeker niet. “Wij zijn een kleine organisatie, maar daardoor wel heel flexibel en wendbaar. We beheren een eigen pand en werken met veel vrijwilligers. Een grote organisatie is veel kwetsbaarder.” Aanpassingen in de bedrijfsvoering zijn dus niet nodig, zo concludeert Koen Graat. “in het najaar zullen we wel voorzichtiger zijn met het boeken van Amerikanen. Sommige zaken realiseren zal vraagtekens oproepen. Het is gebleken dat twee concerten op een avond voor musici geen enkel probleem opleveren. Eventueel gaan we zo door, zie het als een soort ‘escapes’. Normaal kunnen we honderdvijftig mensen ontvangen tijdens concerten, straks misschien tweemaal vijftig. Het publiek heeft al geaccepteerd dat de concerten dan korter zijn. En een gesloten bar? Voor iedere aanwezige staat een flesje Spa blauw op het tafeltje, 95 procent zegt immers te komen voor live muziek.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

WWW.PARADOX TILBURG.NL

Previous

Jazz als steun voor nieuwe protesten Amelisweerd

Next

Jazz In Nijmegen: toekomst met blijdschap tegemoet

Lees ook