Jazz en protest. Waar en wanneer hebben we dat eerder gehoord? In Amerika, maar Nederland heeft zich in de loop der jaren ook niet onbetuigd gelaten. Nu is er een nieuwe uiting: een muzikaal protest van het jazzrock-trio NEEF tegen de verbreding van de A27, die ten koste gaat van het landgoed Amelisweerd bij Utrecht.
Op 6 december protesteerden zo’n tweeduizend mensen tegen de verbreding van de A27, waardoor een deel van het natuurgebied op het eeuwenoude landgoed Amelisweerd moet worden vernietigd. Dit deel van de A27 bij Utrecht is een van de meest omstreden stukken snelweg van Nederland. Al sinds de jaren zeventig zijn er protesten die zich in eerste instantie tegen de bouw richtten. Nu wordt er opnieuw geprotesteerd, omdat de ‘bak’ waar de snelweg doorheen gaat, volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet worden verbreed. Om zo de fileproblemen op de drukke A27 op te lossen.
Van Nieuwenhuizen tekende in november een tracébesluit, waardoor de uitbreiding, geheel tegen de zin van de provincie en gemeente Utrecht er waarschijnlijk toch zal komen. De Vrienden van Amelisweerd maken zich op voor een nieuwe ronde van vooral juridische acties. Tot gisteren, 12 januari, kon beroep tegen de plannen van minister Van Nieuwenhuizen worden aangetekend bij de Raad van State .
De Utrechtse band NEEF heeft zich bij de protesten muzikaal aangesloten. Het trio nam het stuk Amelis op en stelt dat nu ter beschikking van de organisatie Amelis Niet Geasfalteerd. “Het nummer is ook een donatieactie”, vertelt gitarist Freek Dijkstra van NEEF. “Mensen kunnen het nummer op onze bandcamp-pagina kopen voor een zelf te bepalen bedrag. Dit bedrag gaat volledig naar de organisatie Amelisweerd Niet Geasfalteerd, één van de organisatoren van het protest afgelopen december. Zij zullen dit geld gebruiken om in de nabije toekomst hun protest tegen de snelwegverbreding voort te zetten. We hebben op deze manier al een redelijk aantal donaties binnen gekregen, maar dat willen we natuurlijk nog uitbreiden.”
“Wij waren afgelopen december met de band bij het fietsprotest en toen sloegen we aan het denken hoe wij een steentje bij kunnen dragen”, vervolgt Freek Dijkstra. “Het nummer Amelis speelden we al een tijdje en we bedachten dat we het als protestlied in gingen zetten. Maar nou leent jazzrock zonder tekst zich over het algemeen niet zo goed als breed georiënteerde protestmuziek. Vandaar dat we er een clip bij hebben gemaakt, die ook vooral als een hart onder riem van de protesteerders is bedoeld.”
“In de clip zijn beelden te zien van Amelisweerd, deels geprojecteerd over de gezichten van mensen die zich inzetten voor de protesten. Hierbij hebben we jonge protesteerders geportretteerd, maar ook de oude garde: zij die er al bij waren in 1982. Ook toen waren er protesten, die hardhandig werden opgeruimd door de ME. Hiervan hebben we online beelden gevonden, en die hebben eveneens een prominente plek in onze clip. Op die manier willen we de aandacht vestigen op hoe lang deze kwestie gaande is.”
“Bij het maken van de clip bleken veel mensen in Utrecht bereid om ons te helpen. Zo mochten we gebruik maken van kunstgalerie KuuB, waarvan de eigenaar Jaap Röell in 1982 ook bij de protesten aanwezig bleek te zijn geweest. Ook bij het opnemen van de muziek en het editen de van clip schoten mensen ons te hulp. Het was inspirerend om te zien hoe veel Utrechters zich verbinden om Amelisweerd te beschermen. Wij hopen met ons nummer de protesteerders een hart onder de riem te steken en de Amelisweerd-kwestie verder onder de aandacht te brengen”, aldus Freek Dijkstra.
Er zijn bij de aanleg van de ‘bak’ van de A27 uiteindelijk 465 bomen gekapt, veel minder dan aanvankelijk de bedoeling was. Voor de actievoerders echter nog altijd onverteerbaar. De groep Vrienden van Amelisweerd bestaat nog steeds en zal zich ook nu, net als de Utrechtse gemeenteraad, tegen de uitbreiding van de ‘bak’ ten koste van Amelisweerd blijven verzetten.
RINUS VAN DER HEIJDEN
‘Amelis’ kopen? Klikken maar.
Ik weet zeker dat de schrijver van dit stukje niks gaat kopen, het gaat hier immers om een digitale aankoop, geen glimmend schijfje dus.