Thielemans_750
Jean ‘Toots’ Thielemans is vanochtend in een ziekenhuis in Brussel overleden. Hij werd 94 jaar. Zijn manager Veerle Van de Poel verklaarde na zijn dood dat de mondharmonicaspeler “door ouderdom is overleden. Zijn lichaam was gewoon op.”

Jean Baptiste Thielemans nam als artiest ‘Toots’ in zijn naam op om ermee te verwijzen naar de musici Toots Mondello en Toots Caramata. Toots Thielemans bouwde in een carrière die zo’n 75 jaar omspande, in zijn geboorteland België een welhaast goddelijke status op. Nu al legendarisch zijn zijn concerten op Jazz Middelheim, waar hij tot 2014 elk jaar optrad. Het Antwerpse festival omschreef hem al snel als de peter van Jazz Middelheim.

Toots Thielemans, die ook gitaar speelde en een vaardig kunstfluiter was, nam de mondharmonica in de jaren dertig van de vorige eeuw ter hand om vanwege astma zijn longen te trainen. Hij tilde het minieme muziekinstrumentje binnen de jazz uit de vergetelheid en gaf het een plaats die muziekliefhebbers over de hele wereld aansprak. Thielemans’ grootste hit werd Bluesette, waarop hij het klaaglijke geluid van de mondharmonica ten volle uitbuitte.

Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans werd op 29 april 1922 in Brussel geboren. Op driejarige leeftijd al speelde hij accordeon, toen hij 17 jaar was ontdekte hij de mondharmonica. Thielemans speelde met alle groten van de aarde, onder wie Miles Davis, Charlie Parker, Chet Baker en Ella Fitzgerald. In 2001 verhief koning Albert van België hem tot baron. Toots Thielemans had twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel.

JazzNu blikt morgen met een uitgebreide necrologie terug op het bloemrijke muzikantenleven van Jean ‘Toots’ Thielemans.

Previous

30-jarige ZomerJazzFietsTour gaat nóg leuker worden

Next

Toots Thielemans gaat nu op weg naar heiligverklaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook