Jazzmusicus en componist Theo Loevendie werd op 17 september jongstleden 85 jaar. Zo’n leeftijd kan niet zonder feest  voorbij gaan. Zondagmiddag is er een speciaal concert in het Amsterdamse Bimhuis voor en met Theo Loevendie, waaraan een aantal vooraanstaande jazz- en eigentijds-klassieke musici deelneemt. Op dezelfde dag ’s avonds beleeft in De Doelen in Rotterdam het eerste deel van het ‘Eerste Blokfluitconcert’ van Theo Loevendie zijn première. JazzNu gaat uitgebreid aandacht besteden aan Loevendie’s 85e verjaardag. Woensdag 30 september publiceert het digitale tijdschrift een groot interview met deze markante Amsterdammer. Tevens stipt JazzNu het concert van zondagmiddag aan.

Foto Gemma van der Heyden/JazzNu.com
Theo Loevendie 85 jaar. Foto Gemma van der Heyden

De middag in het Bimhuis begint om drie uur. Vanaf dat tijdstip treden aan blokfluitist Erik Bosgraaf, de klarinettisten Fie Schouten en Michel Marang, het Osiris Trio, tenorsaxofonist Yuri Honing, zangeres Nora Fischer, trombonist Wolter Wierbos, pianist Ralph van Raat en de Wellingtonians. Deze groep, waarin Theo Loevendie piano speelt, bestaat uit gitarist Maarten van der Grinten, contrabassist/basgitarist Mark Haanstra en slagwerker Joost LIjbaart. Elke maand spelen zij, vaak met een gast, in muziekcafé Welling in Amsterdam-Zuid.

Jazzmusicus en componist Theo Loevendie behoort vanaf de jaren zestig tot de pioniers van de moderne jazz in Nederland. In de jaren zestig en zeventig ontwikkelde hij zich als componist van orkestwerken en ensemblestukken. Later kwam daar ook opera bij. Theo Loevendie’s werk wordt gespeeld over de gehele wereld. Hij behoort hierdoor tot de grote componisten van Nederland, vergelijkbaar met mensen als Louis Andriessen en Peter Schat.

Tijdens het concert in het Bimhuis voeren de klarinettisten Fie Schouten en Michel Marang, evenals het Osiris Trio, geschreven werk van Loevendie uit. De klassiek geschoolde zangeres Nora Fisher brengt de mini-opera Percy, die zij na zes minuten besluit met pure vocale jazz. Ook studenten van het Amsterdamse conservatorium zijn aanwezig om werk van Theo Loevendie te vertolken.

Voorafgaand aan de feestelijkheden in het Bimhuis zendt de Joodse Omroep om 13.00 uur op NPO2 Alles Wat Klinkt over Theo Loevendie uit. Deze documentaire is gemaakt door Marieke Rodenburg.

 

www.bimhuis.nl

Previous

Spotify Playlist Wolfert Brederode

Next

Leo Svirsky (rondetijd 09:15;62)

Lees ook