Toen in april van dit jaar Felix Hildenbrand overleed, konden slechts de mensen die hem heel goed kenden op 7 mei zijn afscheid van deze wereld meemaken. Maar zijn achterban is veel groter. Nu is er gelegenheid om de man die de concertreeks On the Roof in Amsterdam groot maakte, uitgebreid te herdenken.

Felix Hildenbrand was de oprichter van de zomerse concertreeks On the Roof. Foto Sophie Conin

Dat gebeurt tijdens twee concertavonden, op zaterdag19 augustus en vrijdag 15 september, uiteraard op het vaste podium van On the Roof in Amsterdam-Noord. Op 19 augustus treden het MaDaBa Trio en Ambergris aan, op 15 september worden drie formaties gepresenteerd, waar contrabassist/basgitarist Felix Hildenbrand nauw bij was betrokken: Earswideopen, (project) Monk meets the Beatles en Trio Lembranças. Op alle vijf concerten komen we verderop wat uitgebreider terug.

Jojanneke Poorter, bestuurslid van de Stichting Handmade Music, kent Felix Hildenbrand al voordat deze bezige bij in 2010 met de jaarlijkse, zomerse concertcyclus On the Roof begon. “Felix had een grote passie voor jazz. In Amsterdam-Noord heb je de Muziekstraat, Modestraat en Theaterstraat. Het gaat daar om een collectief van mensen die deze cultuuruitingen een warm hart toedragen. Felix werkte nauw samen met musici die in de Muziekstraat woonden. Bij de tweede editie van On the Roof adviseerde ik Felix subsidie aan te vragen. Ik heb hem daarbij geholpen en die subsidie kwam er.”

On the Roof kreeg de gelegenheid zich op het dakterras van bedrijfsverzamelgebouw HoogtIJ aan de Johan van Hasseltweg te nestelen. De eerste jaren werd er volgens Jojanneke Poorter uitsluitend “experimentele jazz geprogrammeerd. Vanaf de vierde editie werd de programmering wat breder getrokken en werd wereldmuziek toegevoegd.” In 2018 werd een stichting opgericht, waarvan Jojanneke Poorter bestuurslid is.

Ambergris wordt gevormd door Nicolò Ricci, Emanuele Pellegrini, Alessandro Fongaro en Sun-Mi-Hong. Fotograaf onbekend

Zij blikt met warmte in haar stem terug op de persoon van Felix Hildenbrand. “Hij was zo’n hartelijk persoon en heel open. Hij wist te binden en was een zeldzaam goede gastheer op het dak. Hij wilde iedereen blij maken en verzon elk jaar iets nieuws. On the Roof werd daardoor niet alleen een podium, maar ook de verbinding tussen wijk en maatschappij. Omdat hij zo laagdrempelig werkte, zat het dak altijd vol.”

De betekenis van Felix Hildenbrand voor On the Roof valt nauwelijks te omschrijven. “Hij deed alles. Hij had contact met musici en met mensen van het pand, stuurde de vrijwilligers aan, bemoeide zich met de fondsen, deed de pr. Daarbij hield hij alles in de gaten, zodat er weinig mis kon gaan.”

En toen, plotseling, was Felix er niet meer. Hij stapte op 47-jarige leeftijd uit het leven en liet ontredderd familie, vrienden en vele fans van On the Roof achter. Dat beaamt Jojanneke Poorter. “We gaan nu kijken hoe we de concertreeks en de stichting kunnen voortzetten. We praten op dit moment met mensen die mogelijk Felix’ rol van artistiek leider kunnen voortzetten en de programmering kunnen invullen. Hoe de stichting eruit gaat zien, is nu nog de vraag. We willen in elk geval doorgaan, maar we weten dat voor wat Felix allemaal deed, we nauwelijks iemand kunnen vinden.”

“De vaardigheden van Felix, vind daar maar eens iemand voor. We zullen heel creatief moeten zijn om Felix te kunnen vervangen. Al pratende gaan  we dat onderzoeken. Het verlies zijn we nog altijd aan het verwerken. Dat doen we ook met de twee concertavonden die er nu aan komen. Die worden deels ingevuld met ensembles waar Felix zelf in zat, deels met concerten die al op het lijstje van 2023 stonden. Dat maakt deze concerten heel persoonlijk.”

Earswideopen met Felix Hildenbrand, Jurriaan Berger en Achim Heine in de bezetting toen Hildenbrand nog in leven was. Foto Arkady Mitnik

Op zaterdag 19 augustus presenteren zich twee groepen: MaDaBa Trio en Ambergris. In de eerste schuilen Felix’ vrienden, zanger en ud-speler Nawras Altaky en percussionist Sjahin During, met naast zich pianist Tony Roe. De groep mengt Arabische maqam-toonstelsels met hedendaagse jazz. Maqam klinkt melodisch en kent geen ritmische elementen. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand bij het MaDaBa Trio.

De tweede groep van deze avond is de nieuwe groep Ambergris. Zij bestaat uit jonge muzikanten, die deels gelouterd zijn bij het fenomeen On the Roof: tenorsaxofonist Nicolò Ricci die het ensemble oprichtte, pianist Emanuele Pellegrini, contrabassist Alessandro Fongaro en slagwerkster Sun-Mi Hong. Harmonieën uit de klassieke muziek, de pathos van populaire Italiaanse muziek en onverwachte concertdelen vormen een intrigerende eenheid.

Op vrijdag 15 september is het de beurt aan ensembles die Felix Hildenbrand als bassist in hun midden hadden. Eerstens is daar Earswideopen, tussen 2003 en 2023 bevolkt door Felix Hildenbrand, percussionist Achim Heine en pianist/found-objectspeler Jurriaan Berger. Als muzikaal eerbetoon aan hun overleden vriend presenteert Earswideopen deze avond de cd Bayo Y Alto met nieuw werk uit de Covid-19-periode. Speciale gasten tijdens de première zijn altviolist Oene van Geel en contrabassist Cord Heineking.

Het MaDaBa Trio bestaat uit Nawras Altaky, Sjahin During en Tony Roe. Fotograaf onbekend

Een tweede première deze avond is een ep die gitarist David Golek, percussionist Henning Luther en Felix Hildenbrand kort voor diens overlijden opnamen. Luther en Golek brengen deze avond ook het project Monk Meets The Beatles, dat zij het licht deden zien met Hildenbrand. Hij wordt nu vervangen door Cord Heineking.

Trio Lembranças is de derde formatie die aantreedt. Mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo, zangeres Femke Smit en gitarist Daniel de Moraes eren het verleden en vieren de toekomst met een mix van Braziliaanse muziek zoals bossa nova en samba. Dit optreden komt onder meer voort uit het eerste concert dat Hermine Deurloo in 2019 gaf bij On the Roof, op uitnodiging van Felix Hildenbrand.

RINUS VAN DER HEIJDEN

www.on-the-roof.com

Previous

Ruud Voesten maakt met Dante Alighieri een tocht door de hel

Next

Jazz au Broukay: via muziek naar een vreedzame samenleving

Lees ook