Het werk van Stevie Wonder als uitgangspunt voor een nieuwe samenwerking is een prachtidee van ‘s lands meest uitgesproken (en volgens sommigen kundigste) blazer Jasper Blom. Hij citeert soms heel letterlijk maar vaak ook heel vrij en vrijzinnig, waarvoor ‘t materiaal zich heel goed blijkt te lenen om er heel erg je eigen uitgesproken ding mee te doen. 

Prachtige kapstok dus. Kleine brokjes herkenning in thema’s en baslijnen die typisch des Wonders zijn. Waardoor het soms een spannende zoek-en-herken-oefening wordt voor het ademloos toekijkende publiek. En dan de kenmerkende diagonale en deconstructivistische Blom-lijnen eroverheen en erdoor. 

Suzan Veneman past daar als de andere handschoen naadloos in. Met lyrische en expressieve improvisaties die net als bij Jasper ook de hele jazzgeschiedenis omvatten. Beetje zoals Wynton Marsalis op z’n best in de jaren ‘80, maar dan aardser en meer down-to-earth.

In deze aangevulde trio-opzet met soms even een lekker en bijkans tropisch luie groove dringt de vergelijking met Rollins en de beroemde triosessies uit 1957 met Elvin Jones en Wilbur Ware zich op. Voor die tijd ook echt spectaculair en gedurfd, want kaal, essentieel en uitbundig. Rollins is natuurlijk niet makkelijk te evenaren, maar Jasper Blom komt wel met goede antwoorden en uitwerkingen van muzikaal materiaal dat min of meer daar werd uitgezet. Net zo feestelijk en gedurfd en creatief en beweeglijk. Heerlijk.

En aan historische referenties geen gebrek: soms klinkt het kwartet als een stomende bigband en soms als een door Oliver Nelson gearrangeerd ensemble. 

Wat verder opvalt is dat de belangrijkste muzikale partner van kleine bezettingen – de stilte – buitengewoon goed wordt benut, bijvoorbeeld met een spaarzame start; het nummer Where Were You ontstaat als uit het niets, met in het begin een minimale kleine bijdrage van de andere bandleden om zo langzaam uit te groeien tot een gedragen en ontroerende ballade. 

Verder is de ritmesectie, bestaande uit Sean Fasciani op contrabas en Felix Schlarmann op drums, ongelofelijk goed en scherp bij de les. Precies hoe je het zou wensen, met gelijke delen muzikaliteit, dynamiek en inventiviteit en eigenzinnigheid zoals er door de beide blazers wordt neergezet. 

KEES VAN BOVEN

JASPER BLOM TRIO EN SUZAN VENEMAN

WonderYears

Bimhuis Amsterdam, 6 september

Jasper Blom – tenorsaxofoon
Suzan Veneman – trompet
Sean Fasciani – contrabas
Felix Schlarmann – drums

Kees van Boven verwierf bekendheid als organisator en programmeur van concerten, als muziekjournalist en gitarist. Ook was hij regelmatig betrokken bij radio-en tv-uitzendingen en was hij jarenlang producent bij de NPS. Vanaf 1996 is hij onafhankelijk adviseur bij het North Sea Jazz Festival, in welke functie hij nog altijd actief is. Tegenwoordig duikt hij nog op vele podia op als presentator van concerten en festivals. Kees van Boven gaat met tussenpozen bijdragen leveren voor JazzNu. Het concert van het Jasper Blom Trio met gast Suzan Veneman is zijn eerste bijdrage. Helaas zijn er geen foto’s voorhanden van dit optreden en publiceert JazzNu bij wijze van grote uitzondering alleen de tekst. 

Previous

Tijs Klaassen Quintet maakt muziek uit een andere dimensie

Next

Sun-Mi Hong Quintet glansrijk in de herkansing

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook