Izaline Calister zorgt met haar nieuwe cd ‘Rayo Di Lus’ voor licht en warmte waarmee de zomer tot ver in de naderende winter mag doorzinderen. Een zangeres om te koesteren.

jn_izaline-callister-rayo-di-luzDe Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister bracht in 2000 haar eerste soloalbum Soño Di Un Muhé uit. Al jarenlang vermengt ze de muziek uit de Antillen met jazz en pop en ontleent als een ware ambassadrice voor haar inmiddels achtste album Rayo Di Lus opnieuw inspiratie uit het rijke Afro-Antilliaanse erfgoed. De liedjes zijn opgenomen in haar thuisstudio, waar ze de nummers zelf ook schreef. “Met mijn nieuwe album wilde ik nu echt meer zelf gaan doen en dus stapte ik uit mijn comfortzone”, aldus de zangeres. Met hulp van haar broer Roël Calister en producer, arrangeur en gitarist Ward Veenstra heeft dit geleid tot een nieuw geluid met gebruik van elektronica en samples.

Het album opent met Ainda, een mooi ingetogen duet met harpiste Astrid Haring. Dit nummer is samen met Laman en T’ami T’esun speciaal voor harp door Calister gecomponeerd. Bij Laman waan je je op een strand, terwijl de zon gloedvol ondergaat en de avond nog alle beloftes in zich heeft. Reina Di Pordon is een uitbundig dansnummer, waarbij Calister wordt begeleid door Buleria, momenteel een van de hipste bands van Aruba.

Van het uitbundig Reina Di Pordon naar intiem, met misschien wel de verrassendste keuze op deze plaat. Gesprekken met gitarist Erik Rutjes over muziek en nieuwe nummers tijdens een gezamenlijke theatertoer leidden tot een intieme versie van Willeke Alberti’s Telkens Weer, volgens Izaline een van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit. Geïnspireerd door Missouri Sky van Pat Metheny en Charlie Haden en vertaald in het Papiamento naar Kada Be is Telkens Weer in een prachtig arrangement van Rutjes samen met bassist Jeroen Vierdag uitgevoerd.

Aaaah is een met Moog-synthesizer verluchtigde verleiding tot onbezorgd heupwiegen, evenals Mi Ke Ku Mi Stimé waarin de banjo wonderwel natuurlijk samenvloeit met het brede palet van klanken van de overige instrumenten. Met het naar dance neigende Kou Mi Numa wordt het tempo samen met haar broers band Kuenti i Tambú (KiT) nog een beetje opgevoerd, ter verhoging van de feestvreugde.

Samen met haar broer heeft Izaline urenlang naar oude platen geluisterd op zoek naar bijzondere geluiden. Deze zoektocht heeft bijgedragen aan de smaakvolle samples. Zoals onder meer in het bezwerende Blue Curaçao, naast een subtiele slidegitaar en de groove die Roël op zijn dijbenen speelt. Het album wordt even subtiel afgesloten als begonnen met T’ami T’esun, waarin de sprankelende harpklanken van Astrid Haring opnieuw een hoofdrol mogen spelen.

Met Rayo Di Lus is Izaline Calister er in geslaagd om zich met behoud van haar roots te vernieuwen en opnieuw een brug te slaan tussen Caribische en Westerse muziek. Het is een gevarieerd en uitbundig album geworden. Dansbaar, ingetogen, speels en vooral werelds. De lichtstralen van Izaline zorgen voor een weldadige opwarming van de aarde. Wie had kunnen bedenken dat uw nederige recensent ooit onder de indruk zou zijn van het liedje Telkens Weer van Willeke Alberti? In de versie van Izaline Calister, dat wel.

PAUL VAN DUN

Izaline Calister – Rayo Di Lus (Ray Of Light) (2016)
EZC Records

Izaline Calister – zang
Roël Calister – drums, percussie, elektrische piano, zang
Ward Veenstra – bas, ukelele, gitaren, elektrische piano, kalimba, banjo, Moog-synthesizer
Astrid Haring – harp
Jeroen Vierdag – contrabas
Erik Rutjes – gitaar
e.a.

www.izalinecalister.com

 

Previous

Christoph Stiefel brengt middeleeuwen aan in jazz

Next

Raul Midón borduurt voort op oude en nieuwe waarden

Lees ook