Op een steenworp afstand van de Grote Markt in Brussel is The Music Village een goed verstopte top-tip voor jazzliefhebbers. De jazzclub, in het historische hart van de stad ligt aan de Rue des Pierres 50 en is zes dagen per week geopend voor live-jazzconcerten; driehonderd per jaar.

Eigenaresse Lucy Saeys achter de bar van de sfeervolle Music Village.

Twee vrienden, Paul Huygens en André Dooms, gaven zich in 2000 met hart en ziel aan de oprichting van The Music Village. Twee 17de-eeuwse huizen werden van de ondergang gered, volledig opgeknapt en bieden vandaag een uitzonderlijk kader voor het organiseren van concerten. Velen menen dat de club niet onder hoeft te doen voor gelijksoortige gelegenheden in New York of Londen.

The Music Village is een van de zeldzame muziekondernemingen in België die voor 95 procent op eigen middelen draait. Sedert 2006 geniet de club erkenning en (beperkte) structurele steun van Cocof – de Franstalige gemeenschap ­– en de Stad Brussel. De Village richt zich niet uitsluitend op een publiek van specialisten. Er worden namelijk niet alleen jazz, maar ook andere, aanpalende  muziekgenres gprogrammeerd: Afro-Cubaans, Braziliaans, blues, rock, folk, rhythm and blues. De inrichting lijkt veel op een kleinere versie van Ronnie Scott’s in Londen; rood pluche, veel foto’s aan de muur van onder andere muziekfotograaf Michel Binstok, tafeltjes tot dicht bij het podium en een kleine kaart voor wie ook ’s avonds laat nog iets wil eten.

Jean van Lint treedt met regelmaat op in de Brusselse jazzclub.

Mede-oprichter van The Music Village, Paul Huygens overleed zeven jaar geleden op 65-jarige leeftijd. In een interview vertelde hij dat het een uitdaging was om in het Brusselse, jazz in een speciaal daarvoor ontworpen setting aan te bieden. “Ik droomde van een club zoals in de Amerikaanse films of zoals Ronnie Scott’s.” Huygens’ visie was dat een jazzclub een totaalervaring behoort te zijn waarbij het kader van belang is. Hij zette in 2003 de wedstrijd voor jonge jazzvocalisten op, omdat  voor hem gezongen jazz de perfecte inleiding tot het jazzgenre is. “Met de melodieuze kant bereik je een breed publiek en er komt bij vocale jazz ook een zeker showelement kijken. Dat is een facet dat volgens mij tegenwoordig te fel verwaarloosd wordt. Ik kan me niet vinden in een nonchalante en povere presentatie. Deze muziek verdient meer.”

Lucie Saeys, de weduwe van Paul Huygens, blijft de reputatie van de club uitbouwen. Twee zonen verzorgen tegenwoordig de programmering. Sinds de oprichting passeerde een indrukwekkende lijst van jazzmusici de revue onder wie Lee Konitz, Larry Coryell, Jimmy Cobb, Jackie Terrasson, T.S. Monk, Steve Swallow en Phil Abraham. Brussels Jazz Orchestra en Toots Thielemans namen live op in de club en Ivan Paduart, Roger Vanhaverbeke en Jean van Lint zijn kind aan huis.

Lucy Saeys voor een wand met foto’s van jazzgroten die in The Music Village optraden.

Vanaf 2003 creëert en organiseert The Music Village een internationale wedstrijd voor jonge jazzzangers en -zangeressen uit de hele wereld. De Brussels International Young Jazz Singers Competition is een van de weinige wedstrijden van dit genre ter wereld. Tijdens de wedstrijdweek komen in Brussel elk jaar een aantal geselecteerde jonge talenten uit alle delen van de wereld samen voor een reeks concerten. Het is echter meer dan een wedstrijd, want de jonge zangers krijgen zo de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en hun talent op een internationaal podium uit te testen.

In 2007 organiseerde The Music Village een Europees jazzfestival, in het kader van de vijftigste verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Rome, waarbij de Europese Unie opgericht werd. Jazz in Europe NOW bracht in vier Brusselse zalen een selectie van de beste hedendaagse Europese jazzmusici samen voor een reeks concerten, aangeboden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sinds enkele jaren ontvangt The Music Village elke woensdag jonge musici in het kader van zijn Young Jazz concerten. Meer dan tweehonderd groepen traden inmiddels op. De dinsdagen zijn gratis en bieden ruimte voor jamsessies onder leiding van opkomende talenten. 

Het Jean van Lint Trio bracht ‘Ode aan Chet Baker’. Met pianist Dirk Van der Linden, contrabassist Jean van Lint en trompettist/zanger Jean Mues.

JazzNu bezocht op een willekeurige avond The Music Village. Er trad het Jean van Lint Trio op met een Ode aan Chet Baker. Diens muziek leent zich perfect voor wat Paul Huygens voor ogen had; toegankelijke jazzmuziek spelen in een clubsetting voor een gemêleerd en geëngageerd publiek. Deze triobezetting van Jean van Lint is door het ontbreken van de drums intiem en ingehouden en plaatste veel aandacht bij de zang en trompet. Tijdens het concert meldde zich een zangeres die graag My Funny Valentine wilde zingen. Ook dat is bij The Music Village deel van de ambiance, musici – met soms grote vedetten – die opeens het podium opstappen om mee te improviseren.

MONICA RIJPMA
m.m.v. RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s MONICA RIJPMA

www.themusicvillage.com

Previous

Pascal Vermeer (rondetijd 4.36,00)

Next

Sun-Mi Hong Invites… aan de late kant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook