Viere Argentijnen die in Amsterdam wonen hebben zich verenigd in de groep ANTIMUFA. Daarmee willen Natalio Sued, Guillermo Celano, Adán Mizrahi en Marcos Baggiani de muziek uit hun vaderland in een nieuw kader plaatsen.

newways_antimufaAntimufa laat het allemaal horen op zijn eerste cd New Ways of Argentinean Music. Argentijnse muziekvormen als tango, milonga, chacarera en zamba zijn het basismateriaal voor Antimufa, maar die krijgen een totaal ander karakter door de aanpak van het kwartet. Doordat het de Argentijnse volksmuziek vanuit een vrij kader benadert, wordt de muziek de hoek van de jazz binnengetrokken. En die mengt wonderschoon met de Argentijnse invloeden.

De gitaar van Guillermo Celano lijkt de ene keer de rol te vervullen van een ontbrekende piano, om even later op te duiken als solo- en dan weer begeleidingsinstrument. De klarinet versterkt vrolijk en bedroefd de emotie, terwijl contrabas, slagwerk en percussie met gemak de vele ritmes van de diverse muziekvormen dragen en neerleggen. Het warme karakter van Argentijnse muziek laat de tien stukken dansen. Bovendien krijgt door de bezetting en de aanpak van Antimufa de totaalklank een doorzichtige helderheid.

Zonder de originelen te kennen, kan de luisteraar zich een goed beeld vormen van hoe de muziek van Argentinië een volstrekt eigen ziel heeft. Door de improvisaties van Antimufa wordt daar een westers element aan toegevoegd en dat heeft dan weer als resultaat dat met vlag en wimpel wordt bereikt wat het kwartet voor ogen heeft: het Argentijnse repertoire opgefrist laten klinken, met behoud van het eigen karakter. De titel van de cd New Ways of Argentinean Music wordt daarmee volledig waargemaakt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Antimufa – New Ways of Argentinean Music
Patagonia Records 001

Natalio Sued tenorsaxofoon, klarinet en stem
Guillermo Celano gitaar
Adán Mizrahi contrabas
Marcos Baggiani slagwerk en percussie

Previous

Kaarsrecht overeind onder geweld piano, Fender, Moog en Hammond

Next

De vrolijke addertjes van Trio Oguz Büyükberber

Lees ook