Samen met het Noorse Jazzbanditt nam de Nederlandse zangeres Eva Scholten in mei 2015 deel aan het Django Festivalen in Oslo. Hun concert werd zo’n succes dat de vocaliste samen met het trio de cd ‘Contranymphs & Oxymorons’ uitbracht. Een bijzonder goede zet, want de cd met die intrigerende titel laat je in nog geen veertig minuten een mooie combinatie horen van de erfenis van Django Reinhardt, de Noorse jazzscene en de vocale capriolen van een Nederlandse zangeres.

Contranymphs & Oxymorons – de website van Eva Scholten vermeldt overigens als titel Contronymps & Oxymorons, wie weet mag het zeggen – is een vreemde mengeling van een zangeres die zeker geput heeft uit de verworvenheden van Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan, en de instrumentale erfenis van de aartsvader van de zigeunerjazz, Django Reinhardt. Niet dat Eva Scholten zich heeft ‘bezondigd’ aan het oeuvre van de legendarische Belg, al staat er een stuk van hem op de cd: Troublant Bolero. De schijf wordt geopend met When We’re Alone van Clifford Brown en bevat verder werk van onder meer Gigi Gryce, George en Ira Gershwin en maar liefst vier composities van Jazzbanditt. De kracht van Contranymphs & Oxymorons zit in de trefzekerheid waarmee Eva Scholten het toch zo uiteen liggende oeuvre vertolkt en zeker ook in de eigen visie waarmee de twee gitaren en basgitaar/contrabas van Jazzbanditt de muziek van Django Reinhardt inkleuren.

Daarmee wordt het eerste album van Eva Scholten en Jazzbandit beslist geen nagespeelde ode aan Reinhardt. De plaat laat veeleer horen hoe een capabele zangeres uit verleden en heden nieuwe impulsen kan putten, en die in een alleszins acceptabele vorm in de grote traditie van de vocale jazzhistorie kunnen plaatsen. De afgeleide scatzang van Ella Fitzgerald en de jachtige gitaarpatronen van Django Reinhardt mengen wonderwel, de opnamekwaliteit van de tien stukken maakt nogal wat indruk en de zelfverzekerdheid van Eva Scholten – zoals in Minority – leveren een hoogstaand luisterresultaat op.

Eva Scholten mag je wellicht een expert noemen op het gebied van Reinhardts muziek. Met de formatie Eva Sur Seine trad zij op tijdens gipsyjazzfestivals in Duitsland, België en Frankrijk, herdenkingsmomenten voor Django Reinhardt. Zij weet dus waar ze het over heeft als zij op een podium diens muziek vertolkt. Maar daar op een juiste wijze je eigen inbreng op een verantwoord artistieke manier aan toevoegen, is een tweede. Eva Scholten slaagt daar volop in en dat maakt Contranymphs & Oxymorons tot een erg mooi document.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Jazzbandit & Eva Scholten – Contranymphs & Oxymorons
Hot Club Records

Eva Scholten – zang
Stian Vagen Nilsen – gitaar
Knut Bendik Manger Breistein – gitaar
Egil Stemkens – basgitaar en contrabas

www.jazzbandittevascholten.com

 

Previous

Renaissancevrouw Geri Allen omspande vele generaties

Next

Het Noordzee Pop Festival

Lees ook