‘Sister’ is het nieuwe album van vocaliste Sanne Rambags waarbij we een disclaimer moeten maken. Sanne is inmiddels een van de meest opvallende stemmen in de Nederlandse avant-garde jazz, maar ‘Sister’ is geen jazz. Het is wel een album waarop Sanne schitterend zingt als singer-songwriter. Sanne Rambags is met dit album een nieuwe weg ingeslagen die al lange tijd door haar leven loopt, en nu voor het eerst getoond wordt.

Sanne Rambags zegt: “Sister is een ode aan ‘sisterhood’. Een ode aan de diepe verbinding met onze zielsverwanten en de zielsverwant in onszelf. Een ode aan het krachtige en avontuurlijke deel dat we in onszelf meedragen en dat we in anderen herkennen. Het deel dat dromen werkelijkheid maakt en uitzinnig kan genieten van het leven.”

Dat klinkt zweverig, maar de muziek is dat zeker niet. Het titelnummer, waaraan de achtergrondstemmen van elf musici zijn toegevoegd, waaronder die van Lotte Rambags en van andere jazzmusici onder wie Anna Serierse, Marit van der Lei en Kika Sprangers, heeft een tekst van slechts zeventien woorden en geeft weer waar haar strijd over gaat: ‘Rise up sister, our ancestors collaborate. Let us remember how we triumphed at the feast of love.’ Anders gezegd gaat Sister over het naar de ander reiken om in veiligheid omarmd en ondersteund te worden in het verlangen om te stralen.

Sanne Rambags drukt in haar teksten uit welke gevoelens in haar omgaan. Met uitzondering van het in het Nederlands gezongen Steeds, ook het enige nummer waarin ze zichzelf op gitaar begeleidt, zijn haar teksten in het Engels. De Noorse jazzgitariste Oddrun Lilja Jonsdottir begeleidt haar daarbij met bijzonder gevoelig en creatief gitaarspel. De teksten zijn poëtisch, melancholiek en lyrisch, sommige zijn al jaren geleden geschreven en werden in stilte gekoesterd. Ze drukken Sannes wens uit om gehoord, gevoeld, gedragen en geliefd te worden.

Betekent de nieuwe weg die Sanne Rambags is ingeslagen dat we haar niet meer als improviserend musicus zullen horen? “Geenszins”. zegt ze. Met ‘een nieuwe weg’ bedoelt ze dat ze deze muziek als een verbreding van haar werk als musicus het komende jaar onder haar eigen naam zal gaan vertolken. Maar het betekent niet dat ze haar muziek zoals ze die tot nu toe maakte achter zich zal laten. “Integendeel”, zegt ze, “ook juist die muziek wil ik blijven verdiepen.”

TOM BEETZ

 
SANNE RAMBAGS 

Sister

Sonna Records

Sanne Rambags – stem, gitaar, percussie
Oddrun Lilja Jonsdottir – stem, gitaar
Previous

Lennert Baerts c.s. streven naar soort waarheid in muziek

Next

Wandelen door de denkbeeldige stad van Steven Kamperman

Lees ook