Vijf musici van verschillende komaf die Amsterdam als werk- en/of studeerplek kozen. Daar ontmoetten zij elkaar en dat treffen was zo vruchtbaar dat zij besloten een cd op te nemen  waarop koperinstrumenten de boventoon voeren. Dat betekende de geboorte van K.O.Brass en het album ‘Keyo’.

K.O.Brass moet alles zeggen over de muzikale inhoud die het kwintet op Keyo tentoon spreidt: jazeker, knock out. Bij het beluisteren en – eventueel – objectief beoordelen van de muziek valt dat nogal mee. Want bij knock out denk je al snel aan rake klappen die je duizelig in een hoek doen belanden. Afgezien van die klappen vreet Keyo echter op je gemoed in, omdat de brassmuziek die K.O.Brass voorstaat heel breed wordt uitgemeten.

Door de inzet van een euphonium en tuba kom je al snel in New Orleans terecht, maar fraaie improvisaties leiden je via jazz naar pop, om nogal eens uit te komen bij eigentijdse gecomponeerde muziek. Bezonken melodieën leven soepel voort langs de ritmieken van de lage koperinstrumenten die steeds op de achtergrond leven. Al deze elementen zorgen ervoor dat de muziek danst, zweeft, zingt en je reislustig maakt. Dit laatste dan als aanjager om je mee te laten voeren langs de vele invloeden waarop de muziek van K.O.Brass is gegrondvest.

Met elf eigen stukken in ruim een half uur legt K.O.Brass zijn concept volledig bloot. Meer tijd is niet nodig. Zo’n resultaat bereik je immers als er sprake is van musici die elkaar blindelings aanvoelen. Alle vijf hebben ze zijdelings of rechtstreeks te maken met Colin Benders alias Kyteman, de plek waar muziek dooreen gehusseld wordt als in een snoeptrommel met Engelse drop. Het zijn echter niet alleen de invloeden van Kyteman, de achtergrond van het kwintet gaat van Eric Vloeimans naar Rotterdams Philharmonisch Orkest, van The Amsterdam Jazz Orchestra naar Karlheinz Stockhausen en van Blaudzun naar Erykay Badu.

Keyo is derhalve een album dat gecreëerd is voor fijnproevers, voor luisteraars die telkens de voetangels die her en der door de muziek zijn neergelegd, op hun waarde weten te schatten. K.O.Brass maakt pure kopermuziek op een aangename en vaak wellustige wijze tot ieders eigendom.

RINUS VAN DER HEIJDEN

K.O.BRASS – KEYO

Zennez Records

Randell Heye – trompet, fluegelhorn, baritontrompet
Romain Bly – trompet, hoorn, marimba
Robert-Jan Looysen – hoorn
Kobi Arditi – trombone, euphonium, piano
Patrick Votrian – tuba

www.kobrass.com

www.zennezrecords.com

Previous

Lichtpuntje voor musici van jazz en wereldmuziek

Next

Improvisatiewereld in handen van Hoogland en Bennink

2 comments

Comments are closed.

Lees ook