Drie lange composities vullen dit album: ‘Solace LIVE/Times Change And So Must We’ (19:05) , ‘In Search Of The Light’ (30:30) en ‘Actions Bound To Affect The Future’ (22:29). In deze epische, lange vormen leeft de Belgische saxofonist/componist Lennert Baerts zich helemaal uit. Het zijn stukken die prachtig georkestreerd zijn en vele verschillende tempi, vormen en structuren kennen.

De composities zijn inventief met lange melodielijnen en vele verschillende sferen, klankbeelden en ruimte voor improvisaties. Als ik het zou moeten typeren is het een beetje Zappa met een dosis Music For Large And Small Ensembles van trompettist Kenny Wheeler; vooral vanwege de aanwezige zang en de manier van de zetting van alle instrumenten en daarmee de kleur van het orkest, maar vooral veel eigenwijze heerlijkheid.  Hoe verder ik op het album kom des te meer hoor ik dezelfde eigenwijsheid en eigenheid die het werk van de Nederlandse componist des vaderlands Martin Fondse kenmerkt. Lennert Baerts heeft het in zich om zich in die categorie componisten te begeven: modern, Europees met jazz en pop invloeden maar met een eigen gezicht. Het zijn muzikale achterneefjes lijkt het her en der een beetje.

Ik vind het geweldig dat musici – zoals op dit album – het ongegeneerd aandurven om alles bij elkaar te gooien en te gebruiken naar believen. Dit is muziek zonder dogma’s en op bijzonder hoog niveau gespeeld. Spannend, divers qua klankbeeld en instrumentarium; heel Europees op een goede eigenwijze manier.

De opname is uitstekend geregistreerd. De soms abstracte, dan weer  prachtige harmonische arrangementen blijven duidelijk en zelfs warm qua klank. Het is allemaal mooi direct, zonder teveel galm gemixt, hetgeen er voor zorgt dat het orkest ruig kan klinken maar niet rommelig wordt qua geluidsbeeld. Het moet een geweldige ervaring zijn om deze indrukwekkende band live te zien. Het is moderne Europese gecomponeerde en geïmproviseerde muziek van heel hoge kwaliteit. Ik hoop dat we hier nog veel van te horen krijgen.

ERIC VAN DER WESTEN

MUZE JAZZ ORCHESTRA XL FEATURING LENNERT BAERTS 

Times Change And So Must We

2020 Soulfactory Records

Fien Desmet en Tom Adriaenssens – zang
Lennert Baerts – tenor- en sopraansaxofoon
Lieven Cambré – altsaxofoon
Koen Nys – tenorsaxofoon
Stien Carlier – baritonsaxofoon
Carlo Nardozza – trompet
Nabou Claerhout – trombone
Bart Delausnay – bastrombone
Andries Liefsoens – vibrafoon, marimba en klokkenspel
Marco Cirone – gitaar
David Demuynck – piano. Fender Rhodes en synthisizer
Rob Vanspauwen – basgitaar en contrabas
David La Mela – drums

www.soulfactory.be

Previous

‘Keep Swinging’ van Bert Vuijsje lust voor de geest

Next

Masha Bijlsma (rondetijd 5.32,33)

Lees ook