Een cd waarop twee basklarinetten een hoofdrol spelen, vertolkt door twee musici die in meerdere hoedanigheden al dertig jaar met elkaar samenwerken, dan kan het wel eens aardig uitpakken? Aardig? ‘Left side right’ is een dijk van een album en een toonbeeld van hogeschool-improvisatie. Getekend: Tobias Klein en Lothar Ohlmeier. 

Left side right begint met Effortless sweetening, een étude die zijn gelijke nauwelijks kent. Elke ademtocht herbergt schoonheid. Langzaam bewegen de basklarinetten rond elkaar, de ene gaat zo diep als je nooit hebt gehoord, de andere zet korte, percussieve noten er tegenover of brengt een indringende ode aan het fenomeen improvisatie. Dat gebeurt de ene keer door zich manhaftig te manifesteren, een andere maal door binnen de kring rond zijn soortgenoot even diepe lagen aan te boren. 

Effortless sweetening is een overrompelende start van deze cd, een dik twaalf minuten durende compositie met de intimiteit van kamermuziek en de ongebreidelde fantasie van vrije geesten. Het lijkt erop dat met deze opening  voornoemde vrijheid ruim baan wordt gegeven. Want in het daaropvolgende Burning money tasten de twee klarinettisten elkaars improvisatiedrang grondig af. Elkaar nergens overschreeuwend, maar wel uitdagend wordt een duostuk opgetuigd dat slingerend rond elkaars notenreeksen ten overvloede bewijst dat vrije improvisatie pas boeit als muzikaal instinct de vrije hand krijgt.

Het is telkens weer de dynamiek tussen beide spelers die de muziek naar een hoog niveau tilt en maakt dat de aandacht van de luisteraar immer gespannen blijft. Het feit dat de vijf improvisaties in één middag zijn vastgelegd en de muziek nadien niet is geëdit, betekent dat de puurheid die aan de bedoelingen van de beide uitvoerders ten grondslag moet hebben gelegen, breed kan worden uitgemeten. Dat zij daarvoor per compositie uitgebreid de tijd nemen, is niet meer dan logisch en vergroot de oprechtheid van Tobias Klein en Lothar Ohlmeier.

Het is het brede gebaar en het tot leven wekken van piepkleine details, die vrije improvisaties waardevol en interessant maken. Die zijn op Left side right volop aanwezig. Met de wetenschap dat beide musici zich nergens inhouden en als begenadigde individuen een hechte eenheid weten te smeden, geeft dit album een  meerwaarde die beklijft. Ook na vele malen luisteren.

De basklarinetten zijn door hun klankkarakter manifest aanwezig. Dat kan haast niet anders. Maar Lothar Ohlmeier heeft zijn tenorsaxofoon en Tobias Klein zijn altsaxofoon meegenomen. Daarmee vergroten zij op een bijna delicate wijze de totaalklank van de vijf eigen stukken. Niet dat zij daarmee de basklarinetten enige rust gunnen, wel dat de beide saxofoons de sonore bromtollen afgewogen wat van hun indrukwekkende inspanningen afnemen. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Gelukkig maar, maakt het allemaal nog mooier.

RINUS VAN DER HEIJDEN

LOTHAR OHLMEIER / TOBIAS KLEIN

Left side right

TryTone

Lothar Ohlmeier – basklarinet en tenorsaxofoon
Tobias Klein – basklarinet en altsaxofoon

www.trytone.org

www.tobiasklein.nl

Previous

Space is the Place met interplanetair free jazz-feestje in Bimhuis

Next

De Soul Miners van Karolina Strassmayer’s Klaro 

Lees ook