Karolina Strassmayer trad met haar kwartet Klaro op in het Alter Schlachthof in Eupen. Fotograaf Jeanschoubs haastte zich naar deze stad in de buurt van Luik voor sfeervolle prenten.

Drori Mondlak

Karolina Strassmayer is geboortig van Oostenrijk, maar deed het grootste deel van haar muzikale ervaring op tijdens een vijftienjarig verblijf in New York. De altsaxofonist speelde er onder andere met Chico Hamilton, Clark Terry, Phil Woods en met de zangeressen Nancy Wilson en Diane Schuur. 

David Friedman

Karolina Strassmayer raakte onverbiddelijk in de ban van jazzmuziek toen ze op 17-jarige leeftijd Kind of Blue van Miles Davis voor het eerste hoorde. En dan met name het spel van Cannonball Adderley. 

Joshua Ginsburg

In 2004 was de altsaxofoniste het eerste vrouwelijke bandlid van de WDR Big Band Cologne. Daar wil ze zich heden ten dage niet meer op laten voorstaan: ze zegt dat ze niet alleen vrouw is, maar vooral ook jazzmusicus. 

Karolina Strassmayer

En nu leidt ze het kwartet Klaro, samen met haar echtgenoot, de Newyorkse drummer Drori Mondlak. Binnen ‘haar’ kwartet wil ze vooral haar ‘innerlijke landschap’ muzikaal ten gehore brengen. Daar heeft ze een fraaie omschrijving voor: ‘Het oefenen van muziek voelt soms alsof je met een houweel en een koplamp in een kolenmijn afdaalt, in een poging de kleine edelstenen en geluiden op te graven die mij ontroeren. Wij zijn geen mijnwerkers, maar Soul Miners’. Mooier kun je het haast niet zeggen.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

KAROLINA STRASSMAYER/DRORI MONDLAK’S KLARO

Alter Schlachthaus Eupen (B), 16 december ’23

Karolina Strassmayer – altsaxofoon en fluit
David Friedman – vibrafoon
Joshua Ginsburg – contrabas
Drori Mondlak – slagwerk

www.klaromusic.com

Previous

Ohlmeier en Klein: indrukwekkende sonore bromtollen

Next

‘Maison Moderne’ van Steven Kamperman gietijzeren pilaar 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook