Gitarist Peter Tiehuis steekt met zijn kwintet T5 de helpende hand toe. Misschien kan het flinke tempo van ‘Boost The Beat’, het eerste nummer van het album ‘Heart In Mind’, het coronavirus goed te lijf. Dan is die herhaalprik overbodig. Het openingsnummer zet de toon voor een prettig afwisselende cd met op Latijns-Amerikaanse leest geschoeide dansbare fuifnummers en met meer stemmige diner-met-kaarslicht nummers.

Of het precies zo uitgekiend of geprogrammeerd is, dat is niet na te gaan, want de toelichtende tekst in de fraai vormgegeven cd-verpakking is summier. Hoe dan ook, heel overzichtelijk, de oneven nummers van de elf van het album Heart In Mind zijn de nummers die je hoe dan ook laten swingen. Van Boost The Beat, Partido Nuevo, Lose Myself, First Proof, Everything Must Go en Mousoleum spat het speelplezier uit de groeven. Jawel, een nostalgisch getinte kwalificatie in tijden van digitale media. En in het elpee-tijdperk was het ook niet letterlijk te nemen. In elk geval krijg je van het speelplezier een goed humeur en zin in een feestje.

Van die zes ritmische nummers zet Mousoleum je een moment op het verkeerde been, omdat je bij het horen van het intro meteen verontwaardigd denkt: waarom nu al een mausoleum voor Carlos Santana ? Die gitarist gaat nog steeds voort, na al die jaren sinds hij met zijn optreden op het Woodstock-festival een boost gaf aan de Latijns-Amerikaanse invloeden in popmuziek en jazz. Kijk je beter naar de titel, dan ontdek je dat Mousoleum een bewust gekozen spelling is. Het woord verwijst naar een aspect van het computerspel MouseHunt. Voor de liefhebbers. Wat nu de connectie tussen Santana en muizen is? Geen idee.

In de meer stemmige, met kaarslicht luister bijgezette nummers Look Behind The Mountain, To T Or Not To T, Poggibonzi, het sfeervolle 3 Planets en hettitelnummer Heart In Mind, speelt de heldere stijl van klassepianist Karel Boehlee een glansrol, geënt op het klassieke jazzkwintet. Muziek voor als je ter afwisseling even van de dansvloer wil voor een goed glas wijn of een lekker biertje en even op gepaste wijze wil genieten van de kwaliteiten die T5 van Peter Tiehuis bij elkaar bracht.

Tot slot, over Poggibonzi. Die titel roept ook al nostalgische gevoelens op. Niet alleen omdat hij verwijst naar de Italiaanse stad Poggibonsi, vlakbij het heel mooie Siena. Die titel brengt ook het programma Poggibonsi in herinnering, een uniek tv-programma met een mix van ongein en popmuziek dat de VARA midden jaren ’90 uitzond. De onnavolgbare presentator was Bert Visscher.

Net als die nostalgie die de cd van Tiehuis oproept is de titel Heart In Mind helemaal op zijn plaats. Van harte aanbevolen.

JAN BOL

 

PETER TIEHUIS T5
Heart In Mind

ZenneZ Records

Peter Tiehuis – gitaar, synthesizer
Karel Boehlee – piano, synthesizer
Theo de Jong – basgitaar
Jasper van Hulten – slagwerk
Martin Verdonk
– slagwerk

 

www.petertiehuis.nl

www.zennezrecords.com

Previous

Corrie van Binsbergen stopt, met deurtje open…

Next

Michel Vrydag - Mapping Roots: hoor wie klopt daar?

1 comment

  1. Dag Jan,
    Veel dank voor de mooie recensie!!
    Over titel Mousoleum: het stuk is gebaseerd op het akkoordenschema van ‘daar zit een muis’ (ook wel ‘muis in de molen’ genoemd). Iedereen kent het van Rudi Carell en roept: ‘Waar?!’
    Santana is altijd nog king.
    Groet Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook