Zichzelf ontwikkeld hebbend in akoestische muziek, zocht pianist Robert Rook nieuwe wegen om zijn muzikale spectrum uit te breiden. Hij kwam uit bij een groove-box, waar hij met zijn piano overheen speelt. Zijn inspanningen én die van zijn Robert Rook Group zijn vastgelegd op de cd ‘New Era’.

Logisch zo’n titel als je je hele concept een nieuw gezicht wilt geven. Daarmee breekt immers een nieuw tijdperk (new era) voor je aan. Na ruim twintig jaar te hebben samengespeeld met Thomas Winther Andersen en Bart van Helsdingen zijn er in de voorbije coronaperiode twaalf nieuwe stukken uit de handen van Robert Rook gekomen, waarin zijn zoektocht naar nieuwe wegen in de jazz prachtig samenkomen. De mengeling van elektrische en akoestische (jawel, die zijn er bij hen nog steeds) elementen wordt beheerst en samengebonden door Rooks MPC Live-2, de groove-box die de ‘onderkant’ van zijn muziek zijn gewenste nieuwe gezicht geeft.

Met die onderkant wordt het muziekdeel bedoeld dat onder de verrichtingen van de solisten hoorbaar is. In dit geval die groove-box, die voor volop beats zorgt. Groovend komen de twaalf composities voorbij, de een wat meer, de ander wat minder met de nadruk op ritmes.

Wie zich niet zo op die onderkant van de muziek richt, wordt getroffen door het saxofoonspel van Efraïm Trujillo. Afwisselend op tenor- en sopraansaxofoon trekt hij een belangrijk deel van de muziek naar zich toe. Vooral zijn aandeel op de sopraansaxofoon is opvallend. Zijn solo’s zijn langgerekt, fantasievol en sterk van opbouw, waardoor ze soms een hypnotiserende indruk nalaten.

Thomas Winther Andersen maakt de muziek bijzonder kleurrijk. Zijn spel op de basgitaar sluit valt nauw samen met Robert Rooks groove-box. De entree in de wereld van de elektronica krijgt ermee functionele aanzetten; de totaalklank gaat ervan zingen. Dat aspect wordt ook nog eens benadrukt doordat Robert Rook naast de groove-box uitsluitend zijn Fender Rhodes bespeelt. Het is duidelijk dat hij de composities op New Era vooral naar die elektronica toe heeft geschreven. Je zou hierdoor kunnen zeggen dat de Robert Rook Group een nieuwe loot heeft doen groeien aan de wereldwijde boom die fusion heet.

Bart van Helsdingen maakt zich enigszins ondergeschikt aan de groove-box. Hij doet dat bewust, dat is vrijwel zeker. Doordat hij de box een deel van zijn taken laat overnemen, kan hij zich concentreren op percussieve geluidjes, opvullingen die alle denkbare gaatjes in het klankbeeld opvullen en de muziek zodoende compleet maken.

New Era is een mooie en geslaagde poging elektronische elementen in akoestische improvisaties onder te brengen. Die laatste zijn verankerd in jazz zoals die al meer dan honderd jaar wordt gespeeld, met al haar verworvenheden door al die jaren heen. Daarmee is duidelijk dat de Robert Rook Group geen revolutie ontketent. Zeker niet, want het samengaan van elektronische en akoestische rimpelingen in jazzmuziek is een meer dan bekend gegeven. Wél doet dit kwartet een weloverwogen poging zich ook op deze weg te begeven. Daarin het zoals hierboven al gesteld, zeker geslaagd. En wordt de luisteraar aangenaam verrast.

RINUS VAN DER HEIJDEN

ROBERT ROOK GROUP

New Era

TWA Music

Robert Rook – Fender Rhodes en MPC groove-box
Efraïm Trujillo – sopraan- en tenorsaxofoon
Thomas Winther Andersen – basgitaar
Bart van Helsdingen – slagwerk en percussie

www.robertrookmusic.com

www.twamusic.eu

Previous

Ada Rave brengt met ‘Bioluminus’ ongebreideld hedendaags pareltje

Next

Johathan Collin-Bouhon is nieuw, groot bastalent

Lees ook