Alhoewel vocaliste en pianiste Sanna van Vliet al drie cd’s op haar naam heeft staan – na haar debuut cd ‘Insight’ (2004) en twee cd’s met haar trio waarin ook contrabassist Marius Beets speelt – is er nu de debuut-cd van haar band Sannavan. Op deze vierde cd ‘Swing Shift’ staan twaalf uitvoeringen van min of meer bekende stukken uit de jazz en popmuziek, gearrangeerd door Marius Beets en Sanna van Vliet.

SANNAVAN_400Dit kwartet is ontstaan in 2014 en bestaat naast Sanna van Vliet en contrabassist Marius Beets, die al veelvuldig met elkaar hebben samengewerkt, uit Ed Verhoeff op gitaar en Marcel Serierse op slagwerk. Op de cd Swing Shift wordt dit kwartet op twee nummers bijgestaan door alt- en sopraansaxofoniste Tineke Postma en trompettist Rik Mol. De keuze voor bekende nummers zoals Eleanor Rigby van Paul McCartney, One Day I’ll Fly Away van Randy Crawford of If It’s Magic van Stevie Wonder is niet zonder risico’s. Ook de nummers All Or Nothing At All, All The Things You Are en Angel Eyes uit het standaard jazzrepertoire, zijn al vaak en verschillend uitgevoerd door niet de minsten in de muziekwereld. Een fris en eigenzinnig arrangement is een vereiste om de aandacht van de luisteraar te houden. Dat zit gelukkig meestal wel goed en het resultaat is erg toegankelijk geworden.

Marius Beets heeft vijf nummers voor zijn rekening genomen waarbij het opvalt dat deze, met uitzondering van Eleanor Rigby, vooral stammen uit de jaren dertig en veertig, terwijl Sanna van Vliet de arrangementen heeft verzorgd van de meer populaire nummers uit de jaren zeventig en tachtig. Over het algemeen zijn de nummers smaakvol en jazzy uitgevoerd. Soms verrassend en soms wat minder, maar wel altijd ondersteund door een strakke en swingende ritmesectie.

Michael Franks heeft in de jaren zeventig een aantal platen uitgebracht met erg relaxte muziek, veelal met bijdragen van gerenommeerde musici onder wie gitarist Larry Carlton. Bij het beluisteren van de maar liefst twee hier vertegenwoordigde nummers Eggplant en Sunday Morning Here With You vallen de dubbelzinnige teksten op waarin de liefde wordt bezongen met voedsel als metafoor. De uitvoering blijft dicht bij het origineel, maar Sanna van Vliet weet er toch een eigen draai aan te geven door tekstueel het onderwerp van belangstelling om te keren. De zij wordt een hij, de leeuwin wordt een knappe leeuw. De gitaar van Ed Verhoeff klinkt in Eggplant bescheiden op de achtergrond en krijgt op het eind nog even de ruimte om te soleren. In Sunday Morning Here With You wentelt de gitaar zich subtiel om de zanglijnen heen. One Day I’ll Fly Away wordt ingezet door Marcel Serierse, gevolgd door Ed Verhoeff op akoestische gitaar. Het verfrissende arrangement geeft nieuw leven aan dit grijs gedraaide nummer wat voor velen de teloorgang van The Crusaders betekende. Sanna van Vliet maakt zich dit nummer geheel eigen door mooie frasering en citeert tot slot nog kort uit Somewhere Over The Rainbow. Opnieuw uitmuntend gitaarspel door Ed Verhoeff.

In You And The Night And The Music zijn de eerste bijdragen van Tineke Postma en Rik Mol te horen, wat voor een welkome afwisseling zorgt. Verrassend genoeg is dit nummer meer in Crusadersstijl uitgevoerd dan One Day I’ll Fly Away, verluchtigd met fraaie maar korte solo’s van Rik Mol, Tineke Postma en Ed Verhoeff. Grootste verrassing is Se E Magia, het door Lilian Vieira naar het Portugees vertaalde If It’s Magic van Stevie Wonder. Dit oorspronkelijk alleen door harp begeleide nummer op Songs In The Key Of Life krijgt hier een Braziliaanse uitvoering waarvan de heupen vanzelf gaan mee wiegen, met een bijzondere bassolo met scat van Marius Beets die Sanna van Vliet soepel overneemt. De overige nummers zijn even vakkundig uitgevoerd en zullen een breed publiek aanspreken.

Swing Shift is een sfeervolle en gevarieerde plaat geworden. Ed Verhoeff toont zich een volwaardige gitarist met een haast Jim-Hallachtig geluid. Door de gekozen vorm en lengte van de nummers is er helaas onvoldoende ruimte voor de solisten om eens lekker los te gaan. Volgens de webpagina van Sanna van Vliet staat er alweer een nieuw trioproject op stapel met gitarist Axel Hagen en contrabassist Johan Plomp. Misschien dat dat meer speelruimte geeft.

PAUL VAN DUN

Sannavan – Swing Shift (2016)
eigen beheer

Sanna van Vliet – zang, piano, Fender Rhodes, keyboards
Marius Beets – contrabas, akoestische basgitaar
Ed Verhoeff – akoestische en elektrische gitaar
Marcel Serierse – drums, percussie
Tineke Postma – alt saxofoon (nummers 4 en 8)
Rik Mol – trompet (nummers 4 en 8)

www.sannavanvliet.nl

Previous

Jef Neve, muzikaal schilder met een leeg canvasdoek

Next

Kameleon Richard Bona ijzersterk in Cubaanse trip  

1 comment

  1. Nice review! Complimenten aan de auteur, die muziek vertaalt naar gevoel en beleving. Ik heb de cd nog niet gehoord maar kan me nu al voorstellen hoe die klinkt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook