Snarky Puppy en het Metropole Orkest. Vorig jaar vonden ze elkaar voor de opname van de cd ‘Sylva’. Nu dingen ze mee voor een Grammy Award. Voor het orkest is dit de zeventiende kans op een Grammy, maar is het Metropole er ooit zo dichtbij geweest als nu? Op 15 februari wordt in Los Angeles een en ander duidelijk.

snarky-puppy_400Michael League en Jules Buckley, respectievelijk de leider van het Amerikaanse Snarky Puppy en het Metropole Orkest vonden elkaar in april 2014 tijdens twee concerten in het Energiehuis in Dordrecht. De concerten werden opgenomen en afgelopen voorjaar uitgebracht op de cd Sylva. Een nauwelijks te bedenken combinatie: een van ’s werelds bekendste jazzfusiongroepen en een prestigieus Nederlands orkest, dat zijn vleugels steeds verder internationaal uitslaat. Niet alleen wat betreft de podia die het aandoet, echter zeker ook wat betreft mondiale bekendheid. Sylva zal aan dit laatste zeker nog verder bijdragen.

Sylva is een bijzondere cd. Hij brengt onverbloemd de beste kanten van beide orkesten aan de oppervlakte. Opvallend daarbij is dat het geheel zo organisch klinkt als lagen beide groepen altijd al in elkaars verlengde. In het openingsnummer Sintra kondigt het Metropole Orkest zich aan met zoetgevooisde vioolklanken, maar dat is snel voorbij. Het orkest zorgt voor de groove – is dat al niet verwonderlijk, die zou je toch veel eerder bij Snarky Puppy vermoeden? – en biedt zowel de Amerikanen als solisten uit de eigen gelederen volop gelegenheid te soleren en te improviseren.

Het album bevat zes stukken, gecomponeerd door beide orkestleiders. Ze tonen de meest uiteenlopende muziek, van breed uitwaaierende orkestklanken tot rock en jazz, van filmachtige muziek tot logge én beweeglijke funk. Het Metropole Orkest mag zich dan in de loop der jaren wel hebben ontwikkeld als een van de toonaangevende gezelschappen op het gebied van pop- en jazzmuziek, hier gaat het stappen verder. Snarky Puppy daagt de Nederlanders uit, laat hen risico’s nemen, met name in de kleinere orkestdelen. En het Metropole doet dat andersom ook. Snarky Puppy moet regelmatig zijn veilige bastion van afgebakende muziekstijlen verlaten om het Metropole Orkest bij te benen. Geen probleem, beide fenomenen komen geen moment in gevaar. Wie daaraan nog twijfelt, kan zich overtuigen middels de bijgeleverde dvd.

Sylva is nu genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Beste Hedendaags Instrumentale Album’. Als Metropole Orkest en Snarky Puppy die inderdaad in ontvangst mogen nemen, dan is het kostje van het Metropole gekocht. Het orkest, dat het sinds 2013 met een gehalveerde overheidssubsidie moet doen, zal er zeker internationale contracten aan overhouden. Dat is voor honderd procent gerechtvaardigd. Sylva is er het overtuigende bewijs van. Mét en ook zonder Grammy.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

Snarky Puppy & Metropole Orkest – Sylva
Impulse Records/Universal Music France
www.snarkypuppy.com
www.mo.nl

Snarky Puppy
Michael League – basgitaar en Moog keybass
Bob Lanzetti – elektrische gitaar
Mark Lettieri – elektrische gitaar
Chris McQueen – elektrische gitaar
Bill Laurance – piano, Wurlitzer en Moog-synthesizer
Cory Henry – orgel, clavinet en Moog-synthesizer
Justin Stanton – Fender Rhodes, Moog-synthesizer, clavinet, piano, trompet
Jay Jennings – trompet en flugelhorn
Mike ‘Maz’ Maher – trompet en flugelhorn
Chris Bullock – tenorsaxofoon, klarinet en basklarinet
Nate Werth – percussie
Robert ‘Sput’ Searight – slagwerk

Metropole Orkest
Jules Buckley – dirigent
Violen, altviolen, cello’s, contrabassen, fluiten, klarinetten, basklarinetten, contrabasklarinet en saxofoons, hoorns, trombones, bastrombone, tuba en percussie

Previous

Open ogen, oren en ontdek: State X New Forms festival

Next

DJ Maestro wil oude en nieuwe jazz uit de grijze hoek trekken

Lees ook