Wie wel eens de twee Shakti-albums van gitarist John McLaughlin heeft beluisterd, zal waarschijnlijk raakvlakken horen als hij een nummer als ‘Choro Cubano’ hoort. En wie kennis heeft van de opbouw van een Indiase raga, zal bij ‘Ara’ verrast opkijken. En bij ‘Frevo Nordo’ dringt zich onwillekeurig een vergelijking met violist Stéphane Grappelli op. Maar laat deze indrukken maar los, want de drie genoemde composities maken deel uit van de cd ‘Dr. Mysore’ van The Nordanians. En dan hebben we het gewoon over een Nederlands product.

Het trio dat The Nordanians vormt – violist Oene van Geel, gitarist Mark Tuinstra en tablaspeler Niti Ranjan Biswas – is hier aangevuld met de gasten John Beasley op piano, Maarten Ornstein op basklarinet en Oleg Fateev op bayan. Zes musici die eigen werk spelen, vele muziekstijlen in zich verenigen en die met het grootste gemak gieten in die éne, die van The Nordanians. Waarin prachtige, doorwrochte fusiemuziek schuilt, die wordt opgedeeld in wereldmuziek, funk, jazz, rock en klassiek aandoende kamermuziek. Waarbij verrassing, uitgekiend vakmanschap en inventiviteit om voorrang strijden. Voeg daarbij de details die zich onder de oppervlakte van de muziek schuilhouden en je kunt niet anders dan van een topalbum spreken.

De aanwezigheid van tablaspeler Niti Ranjan Biswas dringt de muziek naar die van Indiase, folkloristische klanken. Die indruk wordt versterkt door de titel waarvoor het trio heeft gekozen: Dr. Mysore. Daarmee wordt de legendarische Indiase violist Mysore Manjunath bedoeld. Zijn geest waart boven de muziek van The Nordanians. Toch halen zij nergens citaten van hem aan, hoogstens is te horen dat Oene van Geel zeker op de hoogte is van de importantie van Manjunath. Het spectrum van The Nordanians reikt echter veel verder. Zij staan zichzelf toe improvisaties aan de muziek toe te voegen en haar te gieten in westers-dwingende dansante vormen.

Door alle twaalf stukken van Dr. Mysore is te horen hoe Oene van Geel zich in vele muziekculturen heeft verdiept, hoe intuïtief Mark Tuinstra met zijn gitaar door de muziek glijdt en hoe virtuoos en innovatief Niti Ranjan Biswas zijn tabla’s door deze branding van stijlen, culturen en invloeden stuurt. Deze tweede cd van The Nordanians is niet alleen avontuurlijk, hij is vernieuwend in de zin van verborgen accenten. Die laat je als luisteraar besluiten de schijf nog maar eens en nog maar eens aan de cd-speler toe te vertrouwen. En warempel, dan ga je vanzelf mee op ontdekkingstocht. Eén die niet snel eindigt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

The Nordanians – Dr. Mysore
ZenneZ Records

Oene van Geel – viool
Mark Tuinstra – gitaar
Niti Ranjan Biswas – tabla

Gasten:
John Beasley – piano
Maarten Ornstein – basklarinet
Oleg Fateev – bayan

www.nordanians.com

www.moonrivermusic.com

 

Previous

De godverdomse daden van Van Binsbergen en Verhulst

Next

Jazz International Rotterdam succes zonder grote namen

Lees ook