Wat moeten Wu Wei en Klaas Hekman een plezier gehad hebben bij de opnamen van het album ‘Oostum Wind’. In elk  geval veel muzikaal genoegen. Het vederlichte spel van de zeer gerenommeerde Wu Wei op de sheng, een instrument verwant aan de mondharmonica. Daartegenover Klaas Hekman met zijn bassaxofoon, die vaak klinkt als een logge, mopperige beer en soms ook wel als een goedaardige reus. Bij dit soort muziek zijn prachtige animaties te verzinnen. Het zijn kleine verhaaltjes die je te horen krijgt.

Het album Oostum Wind van Wu Wei en Klaas Hekman geeft zich niet zomaar gewonnen. Maar, meerdere malen luisteren loont de moeite. Beide heren spelen soms een mengeling tussen muzikaal tikkertje en verstoppertje, soms krijgertje. Dat kun je horen in nummers als About Noo Sphere en Howling, waarin de verliezer boos huilt. Een enkele keer is de sfeer intiem droevig, op het eind van Howling, in het nummer Night en in Pewter Bowl.

Wu Wei speelt in What Is What een enkele keer op de Chinese enkelsnarige viool, de erhu. In de rest van elf stukken speelt hij op de sheng, een instrument met 36 tot 38 bamboepijpjes die uit een zogenoemde windkamer steken. Elders op JazzNu is uitgebreide informatie over de sheng te vinden (jazznu.com/vanalpenhoorntotzingendezaag/sheng).  Klaas Hekman speelt naast de bassaxofoon in Night op shakuhachi, een Japanse bamboefluit.

Het gehucht Oostum ligt net ten zuiden van Garnwerd, aan het Reitdiep. Het hoesje refereert aan de ZomerJazzFietsTour, die je in elk normaal jaar vanuit Garnwerd kunt fietsen. De toer wordt steeds populairder, met nu al vaste programma’s op een ticket, waardoor de kans bestaat dat je zo’n duo als Wei en Hekman niet ontdekt. Dat ontdekken was en is nu juist de dé attractie van zo’n fietstoer. Onbekend maakt onbemind en dan komt zo’n hypersensitief nummer als Geräusch je nooit ter ore. Een gemiste kans.

Gelukkig hebben we de cd Oostum Wind nog, vol met speelse muziek.

JAN BOL

WU WEI & KLAAS HEKMAN

Oostum Wind

Stichting Strotbrock

Wu Wei – sheng, erhu
Klaas Hekman – bassaxofoon, shakuhachi

www.klaashekman.nl

www.wuwei-music.com

Previous

Presentatie ‘Ruins and Remains’ van Wolfert Brederode indrukwekkend

Next

‘Keep Swinging’ van Bert Vuijsje lust voor de geest

Lees ook